Капсулата Crew Dragon с двама астронавти на борда (Боб Бенкън и Дъг Хърли) беше изстреляна в орбита с помощта на ракетата Falcon 9!

Историческото събитие се състоя на космодрума „Кейп Канаверал“ във Флорида.

След като ракетата Falcon 9 изведе капсулата до околоземна орбит, успешно се върна на Земята и се приводни на платформа в океана.

Полетът до Международната космическа станция беше отложен в сряда заради лошо време.  Изстрелването бе в 22.22 часа българско време. Това е първият път, в който американската агенция за космически изследвания използва частна компания, за да транспортира екипаж в орбита.

Снимка: Guliver / Getty Images

НАСА помогна за финансирането на развитието на космическия кораб Crew Dragon на SpaceX по програмата Commercial Crew, която дойде като заместител на Space Shuttle на агенцията, затворена през 2011 г. Досега SpaceX е получила над 3.1 милиарда долара по нея за разработването на Crew Dragon. Изчисленията сочат, че програмата ще спести на данъкоплатците между 20 и 30 милиарда долара в сравнение с предишните планове на НАСА.

Кои са двамата астронавти?

Тестовите пилоти Дъг Хърли и Боб Бенкен не са просто колеги – те са съученици, приятели, ветерани в професията си, както и женени за астронавтки. Отговорностите между тях са разпределени – Дъг, който е ръководил последната пилотирана мисия на НАСА, отговаря за изстрелването и кацането, а Боб – за скачването с Международната космическа станция (МКС), до която се очаква да стигнат за около 19 часа.

„Вероятно е мечта на всеки възпитаник на училище за тестови пилоти да има възможността да лети в чисто нов кораб, а аз даже имам късмета да го направя с моя добър приятел“, коментира Боб.

И двамата са женени за астронавтки – наскоро пенсионираните Карън Нибърг, която е с 53-годишния Хърли, както и Меган МакАртър – съпруга на 49-годишния Бенкен. И двете двойки имат по един син.

Изборът на полковниците не е случаен за SpaceX – президентът на компанията, Гуен Шотуел, е искала хората на борда да са бащи и съпрузи. „Исках да внеса малко човечност в това много голямо техническо усилие“, коментира тя.

Живото предаване продължава и в момента. Можете да го гледате през плейъра по-долу.

Gallery

Снимка: Guliver / Getty Images

Gallery

Снимка: Guliver / Getty Images

Gallery

Снимка: Guliver / Getty Images