През май учени от NASA обявиха, че макар и „Вояджър 1“да работи нормално, показанията от нейната подсистема за контрол на позицията ѝ (или AACS - Attitude and Articulation Control Subsystem) не пасват с движенията и ориентацията на космическия апарат. Това означава, че сондата „объркана“ и не отчита правилно своето местоположение в космическото пространство.

Сега, в желанието си да отстранят този проблем, инженери решават да потърсят решението в ръководства, създадени преди цели десетилетия.

„Вояджър 1“, наред със своя близнак „Вояджър 2“, са изстреляни през 1977 г. Те са проектирани така, че да съществуват приблизително 5 години – период, в рамките на който да изучат отблизо Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и техните спътници.

И двете сонди обаче продължават да работят след почти 45 години в космическото пространство. През 2012 г. „Вояджър 1“ се превърна в първия обект, създаден от човек, който пресича границата на влияние на нашето Слънце – т.нар. хелиопауза – и навлиза в междузвездното пространство. В момента се намира на около 22,53 млрд. км от Земята и продължава да изпраща данни, събрани извън пределите на Слънчевата система.

„Никой не очакваше, че ще изкара толкова дълго – казва Сюзан Дод, проектов мениджър на мисията на сондата от Лабораторията за реактивно движение (JPL) на NASA. „Но ето, че продължава и до ден днешен.“

По следите на старите документи

Космическият апарат „Вояджър 1“ е замислен и построен през 70-те години на миналия век. Това от своя страна усложнява допълнително усилията да се открие и отстрани конкретен проблем по него.

Въпреки че инженерите днес разполагат с известна документация по въпроса от онзи период, някои доста важни документи вероятно са изгубени безвъзвратно или трудно откриваеми.

През първите 12 години от мисията на „Вояджър“ по проекта работят хиляди инженери, казва Дод.

„След като се пенсионират през 70-те и 80-те, не е имало кой знае каква нужда да се създаде библиотека на цялата документация. Хората вероятно са я сложили в кашони и са я отнесли в гаражите си“, добавя Дод. Днес NASA съхранява далеч по-прилежно своята документация.

В Лабораторията за реактивно движение се съхранява известно количество документация и схеми и Дод и колегите ѝ са поискали да получат достъп до нея. Въпреки това отстраняването на настоящия проблем продължава да е голямо предизвикателство за екипа.

До момента инженерите все още не са успели да открият какво предизвиква проблема с „Вояджър 1“. Дод смята, че той вероятно се дължи на възрастта на апарата. „Не всичко работи вечно, дори в космоса“, добавя тя.

Проблемите могат да се вследствие и от текущото местоположение на „Вояджър 1“. Според данните от сондата в междузвездното пространство е пълно с високоенергийни заредени частици.

„Малко вероятно е една от тях да удари космическия апарат, но ако това се случи, тя може да увреди електрониката. Не можем да заявим категорично, че именно това е източникът на аномалията, но е възможно да е фактор“, казва още Дод.

Въпреки проблемите с ориентацията, „Вояджър 1“ продължава да получава и да изпълнява командите на NASA и неговата антена все още сочи към Земята.

„Не сме забелязали деградация по отношение на силата на сигнала“, добавя Дод.

Пътешествието на „Вояджър 1“ продължава

„Искаме мисията да продължи колкото се може по-дълго, тъй като научните данни са изключително ценни“, казва Дод.

„Наистина е впечатляващо, че и двата космически апарата продължават да работят – при това добре“, допълва още тя. Въпреки проблеми като настоящия те продължават да изпращат ценни данни към нас. „Все още „си общуват“ с нас“.

Източник: Science Alert