Изследователи от Университета в Утрехт са проучиха снимките, направени от камерата HiRISE на Mars Reconnaissance Orbiter на орбитата на планетата, и достигнаха до заключението, че преди около 3,7 милиарда години на Червената планета вероятно са текли реки.

"Въпреки факта, че днес повърхността на Марс е суха и студена, има геоморфни доказателства в полза на твърдението, че преди на планетата е имало вода. Орбиталните проучвания разкриха натрупвания на скали с релеф от флуиалния тип (създадени под влияние на водните потоци)", твърдят нидерландските учени.

Една от най-детайлните снимки, направени от инструмента HiRISE на Mars Reconnaissance Orbiter. Източник: NASA/JPL-Caltech UoA Matt Balme & William McMahon

В проучването се обръща внимание на скалиста формация в северозападната част на равнината Елас (южното полукълбо на Марс), с височина 200 метра, което е на приблизително 3,7 милиарда години.

Има данни, че утаените скални образувания приличат на земните. Според учените подобна скала би могла да се образува под въздействието на реки, които би трябвало да са текли по повърхността на планетата поне 100 хиляди години.

Подобно обяснение бележи напредък в изучаването на климата на Марс в ранния етап на съществуването му, отбелязва проучването, публикувано в научното списание Nature Communications.