Космическият телескоп "Джеймс Уеб" забеляза две скрити досега звезди в мъглявината Южен пръстен, обграждаща звезда в края на живота й, предаде АФП.

Едно от първите открития на апарата е направено благодарение на наблюдения, осъществени с изключителна прецизност.

Тази странна мъглявина, разположена в Млечния път, на около 2000 светлинни години от Слънчевата система, е гигантски облак от газ и прах, изхвърлени от умираща звезда.

В центъра обаче остава сърцето й - бяло джудже, изключително гореща и много малка звезда, която трудно се вижда директно, но присъствието й може да се разпознае благодарение на оранжевите пръстени около нея, следи от материята, която е изхвърлена. След няколко милиарда години Слънцето би трябвало да има същата съдба като множество други звезди.

Източник: NASA/ESA/CSA/STScI

За разлика от Слънцето, което ще умре само, бялото джудже в сърцето на мъглявината Южен пръстен има придружители. Досега учените разполагаха данни за т.нар. звезда придружител, която е по-лесна за наблюдение от бялото джудже, тъй като се намира в разцвета на живота си. Точно такава звезда е най-ярката в центъра на прашния диск на снимките, направени от телескопа "Джеймс Уеб", който от това лято работи на 1,5 милиона километра от Земята.

Това обаче не направи възможно намирането на обяснение за "нетипичната" структура на мъглявината, казва пред AФП Филип Амрам от лабораторията по астрофизика в Марсилия. Той е един от авторите на изследването, публикувано в изданието "Нейчър астронъми". В него се прави подробен  анализ на последните наблюдения, осъществени от телескопа, пише БТА. "След откриването ѝ ... се чудим защо мъглявината има странна форма, която не е съвсем сферична", а по-скоро удължена, казва още Филип Амрам. 

Наблюденията на "Джеймс Уеб" обаче изясняват мистерията: благодарение на инфрачервения спектър, в който работят инструментите на телескопа, е намерено доказателство за присъствието на поне две други звезди в мъглявината.

Те са разположени в центъра й, чийто диаметър е еквивалентен на 1500 пъти разстоянието от Слънцето до Плутон. По-далеч са от бялото джудже, отколкото от звездата придружител, но като цяло четирите са достатъчно близо една до друга, за да си взаимодействат.

След това възниква "обмен на енергия" между тази група звезди, които оформят структурата на мъглявината, казва астрофизикът. Това в крайна сметка би обяснило необичайния й вид.