Слънцето е звездата в центъра на Слънчевата система. То представлява почти идеална сфера, съставена от гореща плазма и магнитни полета. Диаметърът му е около 1 392 000 км, близо 109 пъти по-голям от този на Земята, а масата му (1,9891 × 1030 кг, 332 946 пъти повече от земната) съставлява около 99,86% от общата маса на Слънчевата система. От химическа гледна точка около три четвърти от масата на Слънцето е образувана от водород, а остатъкът е предимно хелий, като 1,69% от масата (или 5628 пъти повече от масата на Земята) са други по-тежки елементи (например кислород, въглерод, неон, желязо и други).

Какво още знаем за Слънцето?

Представяме ви 10 любопитни факта за нашата звезда.

- Очаква се Слънцето да изчерпа запасите си от водород след около пет милиарда години.

- Светлината на Слънцето достига до Земята за 8 минути и 20 секунди. Автомобил би изминал това разстояние за 90 години, ако се движи със скорост 120 км/ч.

- Температурата във вътрешността на Слънцето е 15 милиона градуса по Целзий. Тази висока температура създава предпоставки за експлозия и единствената причина Слънцето да не избухне като бомба са силните му гравитационни сили. Температурата на неговата повърхност също е впечатляваща – около 5600 градуса по Целзий.

- Всеки ден растенията преобразуват слънчевата светлина в енергия, надвишаваща 6 пъти общото потребление на електричество от цялото човечество.

- Слънцето е класифицирано като звезда от тип жълто джудже. В края на жизнения си път то ще стане по-голямо и по-ярко, превръщайки се първо в червен гигант, а след това в бяло джудже. Когато стане червен гигант, Слънцето ще "погълне" Меркурий, Венера и Земята.

- Слънцето пътува с 220 км/с. Това е доста висока скорост, нали? Всъщност Слънцето се намира на около 24 000 – 26 000 светлинни години от центъра на Млечния път и извършва една обиколка за около 225-250 милиона години. 

- Слънцето е толкова голямо, че над 1 милион планети с размера на Земята, могат да се поберат в сфера, голяма колкото него.

- Всекидневни 15-минутни слънчеви бани са напълно достатъчни, за да си набавим необходимото ни количество витамин D, който е жизнено важен за организма ни.

- Слънцето образува слънчев вятър. А той е поток от заредени частици (т.е. плазма), който се изхвърля от горните му слоеве. Смята се, че слънчевият вятър е свързан с т.н. магнитни бури на Земята, които могат да предизвикат повреди в електропреносната мрежа, в работата на спътниците, както и влияят на човешкото здраве.

- Слънцето е на около 4,5 млрд. години. Досега то е използвало около половината от водорода в своята вътрешност. Остава му водород за около 5 милиарда години.