Наближават големите семейни празници. Често те са свързани с пътуване - към провинцията за среща с роднини, към някоя романтична дестинация, за да посрещнете празниците по-тържествено, или към топлите страни, за да избягате от шума, навалицата и студа.

Може би вече сте резервирали и самолетни билети. Но ако не сте, защо не заминете с влак?

Този избор може да ви спести средства, нерви, да ви осигури комфорт, спокойствие или да ви спести време. Според данните от Rail Europe високоскоростният влак между Париж и Лондон ще ви отнеме два часа и 45 минути, в сравнение с 5-часовия полет и трансфер. Пътуване с влак от Флоренция до Рим отнема само час и 20 минути с влак, докато полетът - около 4 часа и 30 минути.

Ето още няколко причини, с които редакторите на Insider ни карат да изберем пътуването с влак:

Ще имате повече гъвкавост при резервацията. Промяната или отмяната на самолетен билет може да е огромно и и скъпо главоболие. При железопътните билети и да дължите такси, те са много по-леки от тези, наложени от авиокомпаниите.

Може да пътувате по-комфортно. Влаковете предлагат просторни вагони с много повече място за движение, четене или релакс.

Вероятно ще спестите пари. Въпреки че и цените на железопътните билети могат да са завишени по празниците, те често струват по-малко от самолетните билети. Още повече, че можете да пътувате с всички опаковани подаръци, без да се натоварвате с допълнителни такси за багаж.

Един нощен влак може да ви предостави удобствата на хотел. Ако трябва да летите нощем за празниците, помислете дали да не вземете нощен влак със спални вагони. Удобството на леглото е несравнимо по-голямо от седящото място в икономична класа. 

Не трябва да се безпокоите от страх от летене. Страхът от летене засяга около 20 млн. души по света. Пътуването с влак е чудесен начин да стигнете до местоназначението си без да шофирате, полет.

Пътуването с влак е по-екологично. Последните проучвания показват, че пътуването с влак е най-екологично ефективният транспортен метод.

Прочетете целия материал на сайта на Мениджър Нюз.