Сложни, предизвикателни и развлекателни, на видеоигрите все още се гледа като на чиста загуба на време сред повечето хора, които смятат че този вид развлечение е пристрастяващ и пречи на интелектуалното развитие на човек.

Има обаче и друго мислене, че това е грешна и изкривена представа, защото видео игрите имат многобройни качества и предимства и по отношение на спорта в реалния живот, пише blog.playo.co.

Подобрена координация - когато се играе на видео игри достатъчно дълъг период от време човек развива много добра координация между очите и ръцете. Този плюс на видеоигрите е толкова явен, че много световни здравни компании и организации окуражават използването на видео игри сред хирурзите, за да спомогне това развитието и тренировката на движенията на пръстите и ръцете в ограничено пространство.

По отношение на спорта се смята, че видеоигрите спомагат за по-доброто представяне при спортисти в областта на бадминтон, тенис и скуош.

Бързи реакции - докато хората играят на видеоигри, те са под постоянно напрежение и във всеки един момент срещат стотици препятствия и ситуации, в които трябва да вземат моментни решения.

Редовната игра на видео игри спомага на мозъка да обработва информация много по-бързо и да реагира и преценява нещата на момента - качество изключително важно в спортуването, където моментните решения на терена са от огромно значение.

Любопитство - физическото натоварване не е нещо, с което средностатистическият геймър се сблъсква в своето всекидневие. При спортните видеоигри, като футбол или баскетбол обаче, има голям шанс малчуганите да проявят любопитство към спорта от екрана и често пожелават да изпробват своите спортни умения на терен в реалния живот.

Това е една от най-важните причини на децата да бъде давана възможност да играят спортни видеоигри. Защото за много от тях това е първият им личен сблъсък със света на спорта и шансовете са големи от видео играта тяхното любопитство и ентусиазъм да се пренесат извън екрана и те сами да пожелаят да спортуват и експериментират.