Видеоигрите са неизменна част от живота на подрастващите.

Полезни ли са видеоигрите за децата?

Някои игри са полезни за концентрацията на децата и техните реакции. Такива игри развиват сръчността, съсредоточеността, бързината и ловкостта. Разбира се, това не може да се сравнява с ползите от игрите навън, но тъй като видеоигрите са почти невъзможни за пренебрегване, нека открием и нещо добро у тях. Ако детето така или иначе играе на такъв тип игри, можете поне да направите всичко възможно да не бъдат агресивни, да няма насилие в тях, да няма кръв – всичко това влияе пряко върху поведението на детето и то на свой ред ще стане агресивно.

Какви граници можем да поставим?

За деца на възраст между 5 и 18 години специалистите препоръчват на родителите да се замислят за времето, което малките прекарват пред екраните на компютрите, таблетите, телефоните, конзолите.

Много е важно да не забравяме, че видеоигрите не бива да отнемат от времето за сън на децата. Нито от времето за учене, за излизане навън, за четене, за спортуване. Физическата активност трябва да бъде част от ежедневието на малките.

Децата трябва да играят само на игри, които са подходящи за тяхната възраст. Всички видеоигри са обозначени възрастово – обръщайте внимание на етикетите. Ако не сте сигурни, консултирайте се с продавача или с някой, който разбира. Има игри, които не са препоръчителни за деца до 7-8 години, такива, които не се препоръчват до 12 години, и такива, които са подходящи само за лица над 18-годишна възраст.

Ако не сте сигурни, добра идея е да поиграйте отначало малко с детето или просто да го погледате – общо взето за първите 10-ина минути ще сте си създали представа дали играта е подходяща за възрастта му, или не.

Препоръчително също така е игрите да не са в стаята на детето, а в хола или друга част от дома, която е част от общите помещения. Причината е не само да държите нещата под контрол, но и у детето да не се създава усещането, че игрите са част от личната му територия и може да си ги взима когато поиска.

Обръщайте внимание на времето, което детето прекарва пред конзолата, телефона, таблета.

Търсете игри, които предполагат социална игра – възможно е включване онлайн в мрежа, но нека другите играчи са в същата възрастова група.

Не допускайте видеоигрите да изместват останалите активности на детето: спорт, танци, рисуване, хоби, игра с приятели, време навън и т.н.

Източник: kidshealth.org