Доказано е, че наличието на хоби отпуска ума, помага за концентрацията и добавя вдъхновение към ежедневието. А през лятото и есента това ни е особено нужно. Има обаче няколко дейности, които спокойно може да споделите и с малчуганите. Така преживяването ще стане още по-интересно, креативно и най-важното – полезно и за вас, и за децата, защото сближава по един много уютен начин.

Приготвяне на зимнина

Доскоро се смяташе за архаично и някак непрестижно да се затварят консерви за зимата. Но от 1-2 години е отново на мода. И не само, защото така може да се храните здравословно, а понеже предполага изпробването на най-различни нови рецепти в тон с все по-нарастващата мания към създаването на домашни кулинарни шедьоври и хоби-готварството. Истината е, че консервирайки сезонните плодове и зеленчуци, може да ги приготвите действително по начин, който смятате, че най-добре пасва на вашето семейство – с мед например вместо захар, с естествена ферментация, която е изключително полезна и т.н. Подреждането на зеленчуците по цветове в бурканите може да бъде изключително забавна игра дори за най-малките. Така че спокойно може да споделите това свое хоби с тях.

Плетене

Не е модерно, както беше преди, но е много релаксиращо. При плетене човек изпада в подобие на дълбока медитация, която го откъсва здравословно от натрупаните тревоги и стрес. А и резултатите са обикновено красиви и могат да се носят, което е още един плюс в полза на това хоби. За децата вероятно ще е трудно в началото. Но дори и по-малките могат да се справят с някои елементарни плетки. Това ще стимулира концентрацията им и ще се окаже полезно умение, когато имат нужда бързо да се съсредоточат върху дадена задача след време. И нещо любопитно – учените са установили, че при плетене се ангажират и двете мозъчни полукълба, което подобрява фината моторика.

Градинарство

Изобщо не е задължително да имате градина на разположение. Може да си направите ваш зелен ъгъл – в дома или на терасата, за който заедно да се грижите. Лятото и есента са много подходящо време да подмените пръстта в някои саксии, да подрежете растенията, които ще зимуват или да насадите луковиците на пролетните цветя. А децата могат допълнително да изрисуват саксиите с боички, за да превърнат кътчето в едно мини райско място.

Продължава на страницата на Новите родители