Трудно е да си представим, че можем объркаме нещо толкова просто като готвенето в микровълнова. И все пак според ново видео в TikTok мнозина от нас въобще не знаят как да я използват. Ако поставяте храната, която искате да затоплите, в центъра на чинията, съжаляваме, но сте в грешка.

„Ситуацията, в която затопляте храната в микровълновата и някои части от нея са толкова горещи, че могат ви опарят устата, а други – са все още замръзнали, ви е позната, нали? – започва видеото. – Е, това се случва, тъй като всъщност не трябва да слагате храната в средата на чинията. Тя трябва да е разположена по краищата, за да може да се завърта и сготвя равномерно.“

Ако се чувствате неравномерно изгорени от подобно обвинение и поставяте под въпрос авторитета на този произволен човек от TikTok, поздравления – вие притежавате критично мислене, което е крайно необходимо в днешната епоха на псевдонаука и дезинформация. За съжаление, все още сте в грешка.

В статия от Well + Good Макензи Брайсън, специалист по наука на храната и продуктов мениджър в Panaceutics, обяснява защо асиметричното поставяне е най-правилно при използването на микровълнова. Всичко се свежда до фундаменталната функция на уреда, а именно – възбудени водни молекули използват електромагнитната радиация, за да генерират топлина.

Това е доста ефективен метод за затопляне, но в случаи на „топлинно изтичане“ всичко може да се обърка. Когато определени части от ястието започват да се нагряват, най-топлите ще стават по-горещи по-бързо в резултат на неравномерното готвене. Точно това е въпросното топлинно изтичане и именно за него говори потребителят от TikTok.

Оказва се, че плоскостта в микровълновата не се върти случайно. Целта в случая е микровълновите вълни да могат да се разпределят равномерно и когато поставите храната си по краищата на чинията, а не точно в центъра, ще спомогнете за по-правилното готвене/затопляне.

Ето защо е хубаво и да спирате периодично микровълновата и да разбърквате храната. По този начин вие разбивате по-нагорещените части от храната и предотвратявате прекомерното им нагряване.

Източник: IFLScience

@crippledbutcute

##duet with @onlyjayus I was TODAY YRS OLD WHEN I LEARNED HOW TO USE A MICROWAVE PROPERLY##NeverStopExploring ##LiveFlowSweatDuet ##MicroRaveWithRoni

♬ STAY - The Kid LAROI & Justin Bieber