Микровълновата фурна е популярен домакински уред, който ви позволява да стоплите бързо снощната пица или да се заредите с пуканки преди филма по телевизията. Какво обаче не трябва да правите с нея?

Зареждане на батерия

През 2003 г. мъж от Пърт, Австралия решил да зареди батерията на мобилния си телефон като я поставил в микровълновата фурна. По обясними причини единственият резултат, който постигнал била експлозия, пожар и щети за стотици долари.

Унищожаване на CD

Читател на английския вестник Telegraph веднъж запитал медията дали е възможно да постави в печката едно CD, вероятно воден от манията за безопасно унищожаване на стари електрически уреди и продукти. "Това може да предизвика волтова дъга, която да я повреди, а освен това може да доведе до изпускането на токсични газове, които да засегнат храната", бил отговорът на вестника.

Палене на клечка

Ако запалите клечка за зъби или от кибрит и я поставите в работеща микровълнова фурна, температурата й става толкова висока, че започва да се превръща в йонизиран газ с голяма относителна концентрация на йоните или казано с други думи "плазма". Дори и да сте облечени в предпазно облекло, ефектът е прекалено опасен, за да бъде наблюдаван от близко.

Нагряване на алуминиево фолио

Когато електромагнитните полета в микровълновата печка протичат през тънко метално фолио, то просто не може да издържи и се нагрява светкавично. От намачканите му ъгли започват да прехвърчат искри и ако не бъде извадено, то също ще доведе до пожар.

Нагряване на крушка

Поставете електрическа крушка в печката и ще видите как от нея започва да излиза пулсираща светлина. Фурната създава ток, който протича в метала на крушката, а газът става лилав, защото печката е с високо напрежение и образува въпросната плазма.