Някои неща избухват, други пускат искри, развалят фурната и могат да се запалят, а трети развалят само храната.

Микровълновата фурна излъчва електромагнитни микровълни с честоти около 2,45 GHz, които се поглъщат от веществата в храната (най-вече водата) и предават енергия на молекулите им, което води до нагряването на ястието едновременно в целия му обем. Метални предмети. Микровълните преминават през съдове от стъкло, порцелан, керамика, хартия и нагряват само хранатя в тях. Металните предмети обаче не пропускат микровълните. Те ги отразяват. Ако загрявате храна в метален съд, тя ще остане студена. За сметка на това ще наблюдавате драматични искри. Когато няма какво да поеме енергията, тя няма къде да отиде освен обратно в магнетрона, за да го разруши. В екстремни случаи е възможно в металните стени да се образуват дупки или вътре да пламне огън. Във всекидневен план - ако поставите лъжица или метална чиния, храната просто няма да се сготви добре. И има опасност уредът ви да се развали.

Яйца. Това също е добре известно - избухват. Гледката е забавна, но едва ли си струва чистенето.

Грозде. Ако сложите грозде в микровълновата, определено няма да получите стафиди. Въпреки че се състоят най-вече от вода, зрънцата ще се възпламенят. Наистина това е един от начините да наблюдавате едно от състоянията на материята, известно като плазма, но има риск да разрушите уреда.

Клечки за зъби. Не палете клечки за зъби в микровълновата. Това е още един начин да получите плазма - и отново не е добре за печката.