Изследователи от Facebook и Университета Корнел откриха формула, която предсказва дали една двойка ще се раздели в следващите 60 дни. Една полезна или ужасяваща информация в зависимост от начина, по който ще ви засегне, пише Business Insider.

Джон Клейнберг – компютърен учен в Корнел – и Ларс Бакстьорм – старши инженер във Facebook – проучиха данните на 1.3 млн. потребители в социалната мрежа. Всички те са посочили, че са във връзка. Каква е целта на двамата изследователи? Да открият формула, която предсказва кои двама души имат връзка един с друг.

Клейнберг и Бакстьорм осъзнават, че формата или т.нар. „разпръскване“ на приятелите ви играе ключова роля в цялата ситуация. Вероятно бихте предположили, че едно струпване от общи приятели индикира, че двама души са във връзка. Всъщност обаче е точно обратното - по-вероятно е да имате куп от общи колеги, които посочват, че са приятели с половинката ви.

Когато двама души имат доста разпръснати купове, които са свързани предимно посредством двойката, това е основната предпоставка за връзка или не. Ето как изглежда всичко:

В тази диаграма „вие“ се намирате в центъра. Двата сгъстени купа приятели са колеги и хора, с които сте учили в университета. Синята точка долу вляво е вашата половинка – той или тя е раздалечена от повечето ви приятели, но има връзка с много от тях.

Формулата на разпръскване помага на изследователите да познаят кой е във връзка и с кого.

Когато формулата не успее да предскаже правилно, това означава, че двойката най-вероятно ще се раздели съвсем скоро. Ето какво казват изследователите: „Открихме, че връзки, при които приятелите не спомагат за правилното разпознаване на партньора, са по-склонни да се разпаднат в 60-дневен период. Това важи особено за 12-месечните връзки, при които вероятността е 50 процента по-голяма.“

Ето как изглежда всичко това в една таблица:

Червената линия показва случаите, в които формулата не е предсказала правилно. Когато не успее да разпознае двойката, тя е много по-склонна да се разпадне в следващите 5 месеца.