Често хората заспиват със смартфона в ръка или до възглавницата им, за да могат да проверяват имейлите, съобщенията и регистрациите си в социалните мрежи едва ли не денонощно. Полезно е да се прекрати тази практика в последните няколко часа преди у дома да си изгаси осветлението и всички да си легнат, за да може умът ни да си почине и да се успокои.

Това съветва д-р Адам Ал-Каши – ръководител на изследователски и образователен екип на британската благотворителна организация Cancer Black Care (CBC). Цитира го „Дейли Мейл”. Той отправя препоръката си по повод ново проучване на ефектите от лошия сън, проведено от норвежките учени на Университета за наука и технологии в Трондхайм. Те пък правят заключенията си на базата на наблюдения над съня на повече от 27 000 мъже и жени в Норвегия в продължение на десетилетие.

Норвежците подчертават, че лошото качество на съня повишава протеините в кръвта на човека, което увеличава вероятността от възниване на възпаления в тялото. Те посочват, че подобряването на съня на пациента може да бъде ключ към излекуването на негови дълготрайни здравословни проблеми. Данните им показват, че хората с лош сън е 66% по-вероятно да имат телесни болки. Така например, ако човек го боли гърба заради травма или неправилна стойка в ежедневието, той се оказва в порочен кръг, в който заради болката не може да спи и се изтощава, след което повече го боли. Това влошава състоянието му и често води до депресия.

Има неща, които хората могат да предприемат, за да подобрят съня си, отбелязват учените. Едно от тях е да вземаме студен душ преди лягане. Друго е редовното движение, упражненията и физическата активност за по-добър сън и за борба с наднорменото тегло. 

Източник: Мениджър Нюз