Не е известно точно каква част от хората в света са засегнати от дислексия, според различни проучвания броят им варира между 5 и 17 процента от населението.

Дислексията се характеризира със затруднения при четене и писане, които не засягат интелектуалните способности на човека. Но въпреки голямата доза трудности и напрежение, които предизвиква това състояние, голямата част от хората, които живеят с него, не получават нито разбиране, нито помощ, а има хора, които дори самите не са наясно, че страдат от дислексия.

Има различни по тежест и вид дислексия и състоянието се усеща по различен начин. Но хората, които нямат дислексия, е трудно да разберат и да си представят какво означава да се бориш с нея. За да им даде някаква представа Виктор Уидел разработил малка симулация, която дава възможност всеки да изпита донякъде какво е да имаш дислексия.

Една приятелка, която има дислексия веднъж ми описа какво преживява, когато чете. Тя може да чете, но има нужда от силна концентрация, а буквите сякаш „скачат наоколо“, пише той на страницата на проекта.

Може да видите сайта тук.