Извънредната ситуация по целия свят диктува по-бързо и интензивно развитие на някои сектори като научна дейност, здравеопазване, производство на определени стоки от първа необходимост и технологии.

В момента например интернет инфраструктурата на ЕС е "под напрежение" и следва да се приложат редица мерки от онлайн стрийминг платформите като средство за смекчаване на по-голямото търсене на честотна лента на фона на текущия карантинен период, заявиха представители на Европейската комисия, цитирани от Euractiv.

„Платформи, далекосъобщителни оператори, потребители - всички сме отговорни да предприемем стъпки за осигуряване на безпроблемното функциониране на Интернет по време на битката срещу разпространението на вируса“, ​​заяви еврокомисарят на ЕС за вътрешния пазар Тиери Бретон.

В този смисъл мерките, които Комисията би искала да види при стрийминг платформите с голям брой потребители, включват видео съдържание с „временно предлагане на стандартна, а не висока резолюция“. Освен това ЕК призовава телекомуникационните оператори да „предприемат мерки, за предотвратяване и смекчаване на въздействието на предстоящите претоварвания на мрежата“.

COVID-19 технологични решения

Допълващият сектор на производството в ЕС събира потенциалните ползи от технологиите за 3D принтиране, за да бъде преодолян недостига на жизненоважно здравно оборудване, необходимо за лечение на пациенти с коронавирус в цяла Европа.

Наскоро Европейската комисия помоли членовете на CECIMO (Европейска асоциация на машиностроителната индустрия и свързаните с тях производствени технологии) да съдействат за „производство на оборудване“, което липсва или не достига в европейските болници поради пандемията от коронавирус. Филип Геертс, генерален директор на CECIMO, заяви, че асоциацията е обявила призив за действие сред компаниите-членове, което е довело до "превъзходен" отговор от европейската индустрия за 3D принтиране.

Комисионна от разстояние 

Като част от отдалечената им работна програма, Европейската комисия трябваше да направи редица промени в начина, по който служителите са в състояние да изпълняват работата си от разстояние.

Има опасения, че сигурността на вътрешните мрежи може да бъде компрометирана с толкова много служители, които работят от вкъщи и изпълнителната власт казва, че непрекъснато „наблюдава“ ситуацията. Ето още няколко подробности относно конкретните мерки, които са предприети.

Антикризисните хакери или т.нар. "бели хакери" се обединяват. Говорейки за намиране на решения на настоящата коронавирусна криза, международна общност от бели хакери се зае с проект за намиране на иновативни решения на ежедневните предизвикателства, предизвикани от кризисната ситуация.