Учените разработиха био-съвместима микромашина, която може да се имплантира вътре в тялото, откъдето да действа като безжично медицинско устройство и да доставя лекарства директно под кожата.

Уредът, който е само 15 мм дълъг, е всъщност “мека” версия на часовниковия механизъм Geneva Drive, който се използва в ръчните часовници от 17 век. Но този път се оказва, че може да се носи и вътре в тялото, не само отвън.

Повечето медицински импланти са направени от статични компоненти, които не позволяват използването на движещи се части. И те често използват батерии или друг вид електроника, които са токсични за тялото.

“Традиционните импланти са направени от силикон и метал, но не работят с биологични материали, които са много по-меки и затова ние трябваше да разработим свои собствени методи,” обяснява Самуел Сиа от университета Колумбия.

За да разработят имплант с движещи се части, който спокойно може да бъде имплантиран в тялото, екипът на Сиа се е обърнал към хидрогела – материал от полимерни вериги с високо съдържание на вода, който е мек, гъвкав и високо съвместим с биологичните тъкани. 

Източник: Science Alert