Специалисти от Федералната политехническа школа в Цюрих (ETH Zurich) създадоха 18-каратово злато, наподобяващо пластмаса. Плътността му е почти 10 пъти по-ниска от тази на обикновеното, предаде ТАСС, цитирани от Nova. Това изобретение отваря нови възможности за часовниковата индустрия, като значително намалява теглото на корпуса с хронометри, уточняват от агенцията.

Обикновеното 18-каратово злато, състоящо се от 3/4 злато и ¼ мед, има плътност 15 г/куб. см. А металът, създаден от учените в Цюрих, е с плътност 1,7 г/куб.см.  За да постигнат този резултат, учените използвали протеинови влакна и полимерен латекс, за да образуват матрица, в която вмъкват дискове от златни нанокристали. „В допълнение, светлото злато съдържа безброй миниатюрни джобове въздух, които не се виждат с просто око“, изтъква Центърът за изследвания и обучение в Цюрих. 

Златото достигна най-високата си стойност от 2013 г.

Експертите споделиха резултатите от своите изследвания в статията. "Това злато има свойствата на пластмасата", каза пред репортери професорът от ЕФА в Цюрих Рафаеле Мазенга.