Установено е, че човек проверява средно около 50 пъти телефона си на ден. Представете си колко изгубени минути са това.

Ето какво можете да предприемете, за да се откъснете от телефона си.

• Бъдете наясно с горчивата реалност.

Свалете си приложение, което да отчита колко време прекарвате на телефона си. Резултатът със сигурност ще ви шокира и ще ви накара да се замислите над зависимостта си.Ако сте избрали сърфирането в интернет вместо почивка, то нагласете си аларма, която да сигнализира след известно време, че е време да се откъснете от екрана.

• 30 минути преди 7.30 ч.

Оставяйте телефона извън спалнята си. Когато се събудите, не се втурвайте веднага към него. Светът няма да свърши, ако не плъзнете пръста си по екрана в минутата, в която сте си отворили очите. Запълнете поне 30 минути от времето си след събуждане – закусете, пийте кафе, направете си план за деня. Изследванията сочат, че подобна рутина намалява зависимостта от мобилните устройства.

• Напредък, а не продуктивност.

Отговарянето на служебни имейли в извънработно време ви създава измамното усещане за продуктивност, но всъщност е доказано, че значително повишава нивото на стрес. Първо се заемете със задачите за деня от първостепенно значение. По-късно през деня обърнете внимание на останалото. Ако сте на почивка, абсолютно забранено е да използвате телефона си за служебна комуникация.

• Без телефони на масата.

Изключете се от мрежата, когато сте с други хора. Най-тъжната гледка е приятели в заведение, които са седнали на една маса, но всъщност са потънали в различни светове – всеки е вперил поглед в екрана на телефона си и общува с други приятели. А когато се види с тези други приятели, най-вероятно ще си пише с тези, които в момента пренебрегва, а са само на една ръка разстояние. Създайте си правило – който пръв посегне към телефона си, плаща сметката.

Цветелина Велчева