Илон Мъск вярва, че свързването на човешкия мозък с компютрите може да помогне в преодоляването на увреждания на един от най-важните човешки органи и в крайна сметка да се конкурира с изкуствения интелект. Милиардерът заяви, че един от бизнесите, в които инвестира най-много в моемнта - Neuralink - ще покаже актуализация на развиващата се технология за интерфейс мозък-компютър по-късно тази година, и я описа с една дума - "страхотна", пише Мениджър Нюз.

Миналия юли Мъск заяви, че технологията вече е позволила на маймуна да контролира компютър с мозъка си при тестове и се надява, при достатъчно желание устройството да бъде приложено върху хора с увреждания на главния или гръбначния мозък, или такива с вродени дефекти. Собственикът на Quantum AI, Tesla и SpaceX обясни, че това може да се случи тази година, съобщава Cnet.

"Дълбокото въздействие на високата честотна лента, високопрецизните невронни интерфейси са недооценени. Neuralink може да постига това при хора още през тази година", обясни Мъск и добави: "Изчакайте, докато видите следващата версия спрямо тази, която беше представена миналата година. Тя е страхотна".

Мъск поясни, че последващо събитие, свъразано с технологията, вероятно ще се случи някъде това лято. 

"Първо, трябва да го направим супер безопасен и лесен за използване, след това да определим най-голямата му полезност. От първоначалната работа до масово производство и използване предстои дълъг път".

Но ако Neuralink успее да премине успешно по този дълъг път, Мъск се надява, че технологията може да бъде толкова революционна за много пациенти, колкото Tesla е за автомобилната индустрия.

"В крайна сметка ще се използва за компенсиране и възстановяване на цели загубени участъци от мозъка поради инсулт/ инцидент/ вродени загуби".

Докато Neuralink в началото ще бъде създаден да помага на такива пациенти, Мъск казва, че дългосрочната му цел е хората да използват технологията, за да се "сливат" с изкуствения интелект.