Дълбоко в западните региони на Русия, ако знаете къде точно да търсите, ще попаднете на най-обикновена купчина индустриален боклук, включително метални отпадъци и отломки от бетон. Това очевидно не е особено вълнуващо. Но ако поразчистите боклуците, ще откриете голям метален диск, който е завинтен много здраво в земята.

Не, това не е метална отломка, а шапката на капака на най-дълбоката дупка, пробивана някога в земята. Тя продължава до зашеметяващите 12 километра надолу. За справка - това е повече от най-дълбокото място в океана.

Името на дупката е Колски свръхдълбок сондаж и ако си мислите, че е бил направен в опит да се извлече петрол от недрата на земята, грешите. Изкопана е с научно-изследователска цел. Съветските учени през 1970 година са започнали да сондират, за да разберат повече за състава на земната кора. В продължение на 24 години специалистите са дълбали и дълбали. Някои от откритията, които са направили, са просто зашеметяващи. Като например никой не е очаквал, че на дълбочина 12 километра има вода. Или че на дълбочина от 7 километра има микроскопични вкаменелости от отдавна измрели едноклетъчни микроорганизми. Температурата на някои от мострите на скалите, които са извадили от дупката, е била 185 градуса по Целзий.

До 2008 година е и най-дългият сондаж в света, когато е изпреварен от нефтения кладенец Maersk Oil BD-04A (в Катар) с неговите 12 290 метра, а от януари 2011 – и от Сахалин-1 Odoptu OP-11 (на остров Сахалин), достигащ 12 345 метра дължина.

Източник: Science Alert