Вараните от вида Varanus panopter копаят най-дълбоките дупки от всички гръбначни животни на света, категорични са австралийски учени. Техните спираловидни изкопи могат да достигнат до 3,6 метра!

Gallery
Спираловидните тунели са привлекли вниманието на изследователите още през XIX век, когато ги нарекли "дяволски тирбушон"

Преди се е смятало, че те са били дело на древни бобри Palaeocastor. Учените обаче са открили много подобни странни дупки на място, обитавано от гущерите Varanus panopters (в Кимбърли, северната част на Западна Австралия).

Снимка: kostudio / Shutterstock

Gallery
Биолозите са измерили дълбочината, температурата и влажността на 52 дупки.

Оказало се, че на цялата ни планета само вараните от този вид могат да изкопаят спирални отверстия с подобна дълбочина. За сравнение - морските костенурки и крокодилите си правят дупки с дълбочина половин метър. 

Снимка: Matt Cornish / Shutterstock

Gallery
Дупките завършват със специално място, където влечугите снасят яйцата си.

Там на практика няма промени в температурата, което прави средата много благоприятна за развитието на ембриона. Освен това влажността в дупката е по-голяма, отколкото около нея и яйцата по-лесно преживяват 8-месечния период на инкубация през сухия сезон. Учените обясняват екстремната дълбочина именно с нуждата да се оцелее по време на сушата. 

Снимка: SnakeMan / Shutterstock

Gallery
Биолозите продължават да спорят за смисъла на спираловидните дупки

Направата им изисква огромни усилия. Учените дори са намерили няколко мъртви варана, които са били затрупани от земята по време на копаенето. Вероятно причудливата форма е трябвало да затрудни достъпа на хищниците до яйцата. Възможно е също спираловидната им форма да ги е предпазвала от проливните дъждове, падащи в началото на размножителния период.

Снимка: Matt Cornish / Shutterstock