Карстовите дупки изяждат сградите! Сигурно сте ги виждали по новините, може би дори във вашия собствен квартал.

През февруари 2013 г. например във Флорида подобна дупка с дълбочина 15 метра и диаметър от около 6 метра, образувала се под къщата на 36-годишния Джеф Буш, поглъща стопанина й. Тялото на мъжа така и не е открито. През 1981 г. пък недалеч от Орландо огромна дупка с дълбочина от близо 30 метра поглъща двуетажна сграда, пет коли и басейн.

Страховито, нали?

Какво обаче ги предизвиква? Да видим…

Карстовите дупки образуват поради движение на почвата в карстови, тоест разтворими във вода скали.

Когато подземните води разтварят пластовете, земята пропада и се образува дупка. Дълбочината на някои от тях не превишава метър, но други отиват на десетки и стотици метри под земята.

През 2010 г. ураганът Агата удря Гватемала. Проливните дъждове довеждат до образуването на гигантска карстова дупка, широка близо 20 метра, която поглъща цяла фабрика.

Лошото е, че тези дупки могат да се образуват по всяко време. Достатъчно е да има силен дъжд. Но не винаги. Понякога хората объркват нещата. Например счупени канални тръби или други подобни нередности. 

Какво можем да направим? За съжеление - нищо. Дори не можем да ги предскажем. Можем само да се надяваме, че подобна дупка няма да се отвори в нашия квартал...

Gallery

Guliver / Getty Images

Gallery

Guliver / Getty Images

Gallery

Guliver / Getty Images