Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск призна, че недостига на полупроводници предизвика истински хаос по веригата за доставки на компанията за електрически автомобили и обвини други фирми, че поръчват повече чипове, отколкото имат нужда, подобна на начина, по който потребителите изкупуваха тоалетна хартия в началото на пандемията, предаде Блумбърг.

„Най-голямото предизвикателство пред нас е във веригата за доставки, особено на микрочипове. Никога не съм виждал нещо подобно. Страхът от изчерпване на количествата кара всяка компания да се презапасява с твърде големи количества – подобно недостига на тоалетна хартия, но в по-епичен мащаб“, написа Мъск в Twitter.

Шефът на Tesla заяви през април, че недостига на чипове е „огромен проблем“ и едно от най-трудните за преодоляване препятствия, пред които компанията се е изправяла.

Миналият месец консултантската фирма AlixPartners изчисли, че недостига на полупроводници ще струва на автомобилната индустрия 110 млрд. долара тази година, след като по-рано прогнозира загуби за 61 млрд. долара.

От Tesla, че цените на нейните автомобили са се повишили заради поскъпването на материалите и натиска върху веригата за доставки. 

Автомобилни компании като General Motors Co. Ford Motor и Toyota Motor Corp. вече свиха своето производство заради недостига на чипове.

Източник: Мениджър Нюз