Разрешаването на проблема с глобалния недостиг на чипове, който предзвика временно прекратяване на производството на автомобили в редица заводи и засегна множество други сектори, включително този на потребителската електроника, може да отнеме няколко години. Това заяви главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингър по време на виртуална сесия, чест от търговското изложение Computex в Тайпе, Тайван.

По думите му тенденцията за работа и учене от вкъщи по време на пандемията от COVID-19 е довела до „цикъл на експлозивен растеж при полупроводниците“, който е поставил огромен натиск върху глобалните вериги за доставки.

„Макар че индустрията предприе стъпки за преодоляване на краткосрочните ограничения, все още съществува възможността да минат години, преди екосистемата да се справи с недостига на производствен капацитет, субстрати и компоненти“, коментира той.

В Средата на април Гелсингър заяви пред в. „Вашингтон пост“, че ще „отнеме няколко години“, преди недостигът да бъде компенсиран, и че компанията планира да започне да произвежда чипове в рамките на шест до девет месеца, за да помогне на американската автомобилна индустрия.

През март от Intel обявиха, че планират да инвестират 20 млрд. долара в разширяване на капацитета си за производство на чипове от висок клас чрез изграждане на две нови  фабрики в Аризона и отваряне на своите заводи за външни клиенти.

„Планираме разширение и на други локации в САЩ и Европа, като по-този начин целим да осигурим устойчива и сигурна верига за доставки на чипове за света", каза Гелсингър.

Плановете на Intel може да бъдат приети като предизвикателство за TSMC и Samsung - единствените компании, които могат да произвеждат полупроводници на база 5-нанометрова технология, които са най-високият клас чипове.

Двете доминират в производството на полупроводници, като по-този начин преместиха центъра на производството на чипове от САЩ към Азия, където днес се  произвеждат над две трети от модерните полупроводници в света.

Източник: Мениджър Нюз