GlobalFoundries, която е третата най-голяма леярна за полупроводници в света (компаниите, които на практика произвеждат чиповете), планира да инвестира 1,4 млрд. долара за увеличаване на капацитетиге на своите фабрики през тази година, като вероятно ще удвои инвестицията си през следващата година. Това заяви в интервю за Си Ен Би Си главният изпълнителен директор на фирмата Том Колфийлд.

Той подчерта, че производственият капацитет на компанията е напълно резервиран и че предлагането на полупроводници може да продължи да изостава от търсенето до 2022 г. или даже до по-късен етап.

„В момента всички наши фабрики работят не само на 100%, но и ние постоянно добавяме нов капацитет“, коментира Колфийд.

Недостигът на микрочипове създаде хаос в редица индустрии, особено в автомобилната и в тази на потребителската електроника.

Липсата на чипове изведе на преден план ключовата роля, която играят леярните – фабриките, които дизайнерите на чипове използват за своята продукция.

GlobalFoundries е най-голямата „чиста“ леярна (занимава се само с производство, а не и с дизайн на чипове) със седалище в САЩ. Тя има фабрики в САЩ, Германия и Сингапур, които произвеждат чипове за компании като AMD, Qualcomm и Broadcom. В момента тя частна компания, собственост на правителството на Абу Даби. Компанията обмисля първично публично предлагане (IPO) през първата половина на 2022 г. или по-скоро, каза Колфийлд.

Големи инвестиции и нарастващо търсене

GlobalFoundries все още е сравнително малък играч на пазара на призоводство на чипове, като според Trendforce тя има 7-процентов дял сред леярните. .

Базираната в Тайван TSMC, която е най-голямата компания в сектора с пазарен дял от 54% пазарен дял, заяви миналата седмица, че планира да инвестира 100 млрд. долара през следващите три години, за да увеличи капацитета си и да задоволи търсенето.

Intel, която проектира и произвежда своите чипове, обяви на 23 март, че планира да изгради свои леярни и да произвежда полупроводници за други компании. За целта компанията ще инвестира 20 милиарда долара в заводи в САЩ.

Колфийлд заяви, че приветства промяната в бизнеса на Intel, но допълни, че не гледа на компанията като на нов конкурент. Една от разликите между двете компании е че Intel има опит в производството на чипове от най-висок клас, които се използват за процесори в компютри и смартфони.

Източник: Мениджър Нюз