Тайванският технологичен гигант TSMC отчете рекордна нетна печалба през второто тримесечие, смекчавайки страховете относно слабото търсене поради високата инфлация, пише Си Ен Би Си.

През тримесечието, завършило на 30 юни, компанията отчете приходи от 531,14 млрд. тайвански долара (около 18,16 млрд. щатски долара), което представлява ръст от 43,5% на годишна база. Средната оценка на анализаторите бе за приходи от 524,02 млрд. долара, сочат данни на Refinitiv

Нетната печалба за същия период е нараснала с цели 76,4% на годишна база до 237,03 млрд. тайвански долара (около 7,94 млрд. щатски долара).

Компанията, която е най-важният доставчик на чипове за Apple, заяви, че очаква приходите да бъдат между 19,8 млрд. и 20,6 млрд. щатски долара през третото тримесечие спрямо 14,8 щатски  млрд. долара през същия период на миналата година.

Въпреки това, главният изпълнителен директор на TSMC Си Си Уей заяви, че част от капиталовите разходи на компанията ще бъдат „изтласкани през 2023 г.“ Той посочи като причина за това „по-големи предизвикателства във веригите за доставки“, което удължава времето за доставка на някои съоръжения за производство на чипове.

Акциите на производителите на чипове са подложени на натиск през тази година заради проблемите с веригите на доставки, войната в Украйна и нарастващите цени на материалите.

Но като цяло резултатите на TSMC разсеяха някои от притесненията на пазара и особено около самата компания.

TSMC произвежда чипове за други компании и има някои от най-напредналите производствени процеси в света. Компанията каза, че вижда слабост на потребителския пазар na смартфони и компютри, но продажбите й за центрове за данни и автомобилостроители остават „стабилни“.

Източник: Мениджър Нюз