Израелската компания Redefine Meat планира да пусне 3D принтери през следващата година, за да произвежда зеленчукови пържоли, които имитират истинско говеждо месо, в опит да завладее пазара на алтернативно месо, информира Ройтерс. 

Машините, които ще бъдат лансирани на пазара през следващата година, ще могат да печатат 20 кг. на час първоначално с потенциал до петкратно увеличаване на капацитета впоследствие, а продукцията ще е на по-ниска цена от истинското месо. Основана през 2018 г., компанията събра 6 милиона долара миналата година в кръг за финансиране, воден от CPT Capital, инвеститор в „Отвъд месото и невъзможните храни“. Hanaco Venture Capital и германската група за домашни птици PHW също участваха. 

"Необходим е 3D принтер, който да имитира мускулната структура на животното", каза изпълнителният директор на компанията Ешхар Бен-Шитрит пред Ройтерс. 

"3D печатът е конкурентна технология за подобряване на текстурата на алтернативното месо, но наличието на нови технологии не решава непременно проблема с вкуса", коментира Стейси Пайт, която ръководи програмата "Протеини за живот" в Университета и изследванията в Вагенинген в Холандия. 

Алтернативните продажби на месо биха могли да достигнат 140 милиарда долара през 2029 г., което представлява около 10% от световния пазар на месо, според Barclays.

Испанският конкурент Novameat също работи върху 3D-отпечатано зеленчуково месо, разработено по време на коронавирусната криза, която обаче наруши доставката на свинско месо.  "Нашата технология ще бъде налична в някои от най-добрите ресторанти в Европа тази година, преди да се съсредоточим върху разширяването й през 2021 г.", заяви основателят и изпълнителен директор на компанията Джузепе Скиоти. 

Източник: Мениджър Нюз