Потребителите трябва да изхвърлят своите китайски смартфони и повече да не си купуват такива. Това призова Министерството на отбраната на Литва, предаде Би Би Си.

Съветът идва след изследване от страна на Националния център за киберсигурност на страната, според което китайските апарати за комуникация прехвърлят криптирани данни за използването на телефона към сървър в Сингапур.

Освен това те имат софтуер, който открива и цензурира термини и изрази като ''Свободен Тибет'', ''Да живее независимостта на Тайван'' или ''Движение за демокрация''. Софтуерът цензурира и повече от 449 термина. Функцията е била изключена за Европа, но в доклада се твърди, че  може да бъде активирана от разстояние по всяко време. Става въпрос за новите модели телефон на Xiaomi Mi 10T 5G.

Докладът също така откри недостатък и в модела P40 5G на Huawei, излагащ потребителите на риск от нарушения в киберсигурността. ''AppGallery, официалният магазин за приложения на Huawei, насочва потребителите към електронни магазини на трети страни, където някои от приложенията са оценени от антивирусни програми като злонамерени или заразени с вируси'', се казва в изявление на литовското министерство на отбраната.

И двете компании заявиха пред Би Би Си, че спазват законите и разпоредбите на страните, с които работят, и дават приоритет на киберсигурността и поверителността.

Източник: Мениджър Нюз