В момента Китай разполага с една от най-обширните и впечатляващи високоскоростни влакови линии на Земята. Тя достига и до най-отдалечените кътчета в страната, но много скоро вероятно ще започне да се разпростира дори отвъд нея.

Според най-новата информация по темата Китай планира създаването на 13 000-километрова влакова линия до САЩ, която ще минава през Сибир в Източна Русия, под водата в Беринговия пролив до Аляска, през скалистите върхове на Юкон в Канада, както и през Британска Колумбия. Веднъж щом бъде изработена, тя ще бъде разширена допълнително до всяко едно кътче на САЩ.
А колко ще струва? Само 200 милиарда долара.

За първи път за плана бе съобщено през 2014-та. По това време множество новинарски издания съобщиха за намерението на Китай да създаде тази 13 000-километрова влакова линия, наречена Китай-Русия-Канада-Америка, чиято цел е да свърже тези четири държави и да подобри търговията, туризма и икономическите взаимоотношения между тях. Що се отнася до частта през Беринговия пролив, подводният тунел ще трябва да бъде четири пъти по-голям от този под Ла Манш и далеч по-високотехнологичен. През 2014-та инженери от Китай заявиха, че вече са обсъдили плана с Русия и допълниха, че са уверени, че подобно нещо би могло да се реализира със сегашните технологии.

През 2018-та Китай одобри първия подводен влак-стрела, който ще се простира в рамките на страната от Нинбо (пристанищен град край Шанхай) до Зушан – архипелаг край източното крайбрежие. Линията ще е дълга 77 км и ще върви по почти изцяло нова жп линия. Подводната секция ще се простира на 16,2 км. Самият влак ще е МАГЛЕВ - транспортна технология, която позволява придвижване и управление на транспортно средство посредством действието на магнитни сили. Конструкцията на тази конкретна линия вече е започнала.

Източник: IFLScience