Явно електрическото осветление и обикновената Луна не са достатъчни за жителите на китайския град Ченду. Ето защо през 2020 г. местните власти планират да изстрелят по-добра и по-ярка изкуствена луна, която би могла да замени изцяло уличното осветление, пише CNET.

Идеята е била представена в началото на октомври от Ву Чунфенг от председателя на градския Институт по космически науки, технологии и микроелектроника

Подробностите за „осветителния сателит“ са оскъдни, но според Чунфенг той ще е 8 пъти по-ярък от спътника на Земята при пълнолуние и ще покрива зона с диаметър от 10 км. до 80 км.

Asia Times допълва, че изкуствената луна ще бъде снабдена с големи плоскости, които ще са покрити със субстанция, която да осигурява максимално отражение на слънчевата светлина. Панелите ще могат да се регулират, което ще позволява по-точното насочване на светлината към града.

През 1999 г. експеримент в Русия, чиято цел бе да качи гигантско огледало в Космоса, което да изпълнява ролята на изкуствена луна, се оказа неуспешен.

Чунфенг е убеден, че новата технология е достатъчно развита и готова да се приложи. Ако всичко върви по план, тя ще спести не само много електричество, но и ще разчита на естествената светлина, вместо на изкуствена.