Оставете собствените си прогнози настрана, опитайте се да забравите и за всякакви октоподи с ясновидски способности (ако това въобще е възможно) и дайте път на изкуствения интелект (ИИ). ИИ модел, създаден от института „Алън Тюринг“, предрече големия победител на тазгодишното противоречиво Световно първенство по футбол.

Учените са използвали базата данни, съставена от потребителя martj42 в GitHub, които включват резултати и статистики на всеки един международен мач от 1872 г. досега.

„След като експериментирахме със способността на модела да предрича резултатите от световните през 2014 г. и 2018 г., решихме да използваме всички международни резултати от световното през 2002 г. досега“, обяснява екипът от института „Алън Тюринг“ в съобщение до медиите.

„В нашите обучителни данни придаваме най-голяма важност (тегло) на мачовете от световните (и по-малко на континентални турнири, квалификации и приятелски мачове). Скорошните мачове също са от по-голямо значение [за модела]. В нашия модел включваме и официалните класации на ФИФА, за да получим актуална оценка на представянето на отборите."

Впоследствие алгоритъмът, който се базира на по-ранен модел, използвам при немеждународни игри – използва Байесовата статистика, за да предскаже най-вероятния резултат от всеки един мач. Изключвайки данните за тези световни първенства, екипът може да тества възможностите за прогнозиране на своя модел, като го подканва да предвиди дадено световно първенство (напр. 2018 г.), което вече се е провело и победителите са известни.

След като прилагат метода към всички мачове от тазгодишното световно в рамките на цели 100 000 симулации, изследователите достигат до най-вероятния победител в първенството.

„Бразилия е големият фаворит – с около 25 процента шанс за победа“, пишат те. „Белгия и Аржентина също са с доста високи шансове.“

Според анализа Бразилия има най-голям шанс да спечели Световната купа. На второ място е Белгия, на трето – Аржентина, на четвърто Франция, а Англия е пета. След това идва ред на Испания, следвана от Нидерландия, Дания, Португалия и Хърватия.“

Екипът подчертава, че има и други фактори, които не може да включи в моделите си, включително времето, приспособяването към часовите зони и изключителните изяви на отделни играчи.

И, разбира се, дузпите.

Феновете на Англия например знаят много добре, че не всички отбори са еднакви добри в биенето на дузпи, обясняват авторите. „Вместо обаче да събираме данни за успеваемостта на дузпите през годините, ние решихме да подходим по-простичко – с шанс 50/50 по отношение на това кой отбор ще продължи напред в случай на равенство по време на елиминационните етапи."

Така че не се надявайте прекалено много на Англия.

Източник: IFLScience