Много хора (включително ние от Obekti.bg) разчитат на Wi-Fi ежедневно - за работата си, за достъп до новините, за случайно прекарване на три часа в TikTok или YouTube - и сега можем да го правим на повече места от всякога. Но въпреки че Wi-Fi, изглежда, е на крачка от повсеместното разпространение, колко от нас всъщност знаят какво означава този термин?

Определено има няколко добри предположения. Така например на пръв поглед изглежда, че това е съкращение от нещо, а най-близкият термин е "hi-fi", който означава "high fidelity". Тогава Wi-Fi трябва да означава "wireless fidelity" (безжична прецизност), нали?

Неправилно (въпреки че това е много разумна логика). Според Фил Белангер, член-основател на Wi-Fi Alliance, всъщност Wi-Fi не означава нищо.

"Wi-Fi не означава нищо. Това не е акроним. Няма никакво значение", казва Белангер.

Какво означава в крайна сметка?

Оказва се, че терминът Wi-Fi е измислен от маркетинговата фирма Interbrand, която е имала за задача да създаде име, което да бъде запомнено от всички. В крайна сметка техническият термин за него е IEEE 802.11 - всичко това е чудесно, ако знаете какви са техническите стандарти, но не определено не е най-запомнящото се име на света.

Interbrand предлага на Wi-Fi Alliance списък с 10 различни имена, но в крайна сметка победител се оказа Wi-Fi. Думата по-скоро няма пряко значение, важното е какви асоциации извиква в съзнанието на потребителите.

"Предложихме името Wi-Fi, тъй като клиентите ни казаха, че приликата му с вече широкоразпространеното понятие hi-fi, съкращение от "high fidelity", им помага да схванат концепцията", заявяват от Interbrand. "Името отразява факта, че дори без кабели Wi-Fi осигурява висококачествена връзка без загуби, където и да отидете."

Защо митът за "безжичната прецизност" продължава да съществува?

Wi-Fi и hi-fi звучат сходно и извикват сходни мисли за продуктите, които представляват, но според Белангер причината, поради която някои хора са толкова категорични, че Wi-Fi означава безжична прецизност, е малко по-различна.

"Единствената причина, поради която чувате нещо за "Wireless Fidelity", е, че някои от колегите ми в групата се страхуваха. Те не разбираха от брандинг или маркетинг. Не можеха да си представят да използват името "Wi-Fi", без да имат някакво буквално обяснение", обяснява Белангер. "Затова направихме компромис и се съгласихме да включим слогана "Стандарт за безжична прецизност" заедно с него."

"Това беше неумел опит да се измислят две думи, които да съвпадат с Wi и Fi. Това е всичко."

Този слоган по-късно е изоставен от Wi-Fi Alliance, след като Wi-Fi започва да се развива успешно, но „безжичната прецизност“ така и не умира.

Източник: IFLScience