Миналата седмица стана ясен пробив в системата на американския телевизионен канал HBO, при който бяха откраднати непоказван епизод на сериала „Игра на тронове“ и сценарии за следващи серии. Те изтекоха в интернет по-рано от неделното излъчване по телевизията. Сега телевизията предлага 250 хил. долара откуп за тях, предава CNBC, предаде Фокус.

Хакер или група хакери, наричащи себе си „Г-н. Смит“, пое отговорност, като обяви, че разпола с около 1.5 терабайта информация, открадната от HBO. 

Впоследствие хакерите поискаха откуп, равен на техните шестмесечни приходи, като обявиха, че печелят между 12 и 15 млн. долара от кражби на интелектуална собственост и изнудване на компании. Изглежда, че HBO е влязла в кореспонденция с тях. В имейл служител на компанията предлага да бъдат платени 250 хил. долара на човек като „награда за откриване на слабост в системата“. 

Според източник на CNBC това обаче е само тактика за забавяне на хакерите. HBO в момента не комуникира с тях и цели единствено да получи отсрочка за изплащането на сумата. От телевизията са отказали коментар пред CNBC.