Нова технология, разработена от японски инженери, разби досегашния рекорд за скорост на пренос на данни.

Екипът успя да пренесе 319 терабайта в секунда по оптичен кабел, дълъг над 3000 км.

От една страна, това постижение разбива предишния не по-малко впечатляващ рекорд от 178 терабайта в секунда. От друга, технологията е съвместима с вече съществуващата инфраструктура, което означава, че може да бъде ъпгрейдвана сравнително лесно.

Новият рекорд е поставен от екип от учени и инженери, ръководени от физика Бенджамин Путнам от Националния институт по информационни и комуникационни технологии (NICT) на Япония. Той надгражда предишен труд, в които NICT е участвал, и при който са постигнати 172 терабайта в секунда (както стана ясно миналата година).

При по-старото постижение е бил използван сдвоено триядрено оптично влакно – технология, която прекарва данни по цели три оптични влакна (а не по едно, какъвто е стандартът в момента). По този начин се намалява смущенията в сигнала при дълги разстояния. 319-терабитовата скорост е постигната с подобна технология, но тук ядрата са четири.

Схематична диаграма на системата. Източник: NICT

Данните са пренесени посредством технология, наречена Мултиплексиране с разделяне по дължини на вълните (Wavelength Division Multiplexing;. WDM). Благодарение на нея те се изстрелват от лазер, който разделя сигналите на 552 канала и ги изпраща по четирите ядра.

По протежение на влакното – на интервали от 70 км – са поставени специални усилватели, покрити с тулий и ербий, чиято цел е да на намалят максимално прекъсванията на дълги разстояния.

Като цяло средната скорост на пренос на данни за всеки канал е била около 145 гигабайта в секунда за всяко ядро и около 580 гигабайта в секунда и за четирите заедно. Дори това само по себе си е впечатляващо.

Рекордната скорост от 319 терабайта в секунда е била постигната при максималния брой канали на дължина на вълната (552).

Екипът планира да продължи работата си върху системите за пренос на данни на дълги разстояния и да увеличи както капацитета, така и обхвата на предаване.

Научният труд на изследователите бе представен през юни в рамките на Международната конференция по фибро-оптични комуникации.

Източник: Science Alert