Нидерландските власти на летище "Схипхол" откриха пътник без билет, скрит в предния колесник на самолет, пристигнал от Южна Африка. Колкото и невероятно да звучи, той е преживял 11-часовото пътуване в тези доста неблагоприятни условия.

Самолетът, пътуващ от Йоханесбург, е извършил междинно кацане в Найроби, Кения. Най-вероятно именно тук 22-годишният гратисчия (и невероятен късметлия) се е скрил в колесника.

Въпреки че това не е първият човек, който се скрива в колесника и преживява подобно опасно пътешествие, рисковете са наистина високи. Без изолацията и херметизацията на кабините, телата ни са изложени на температури от -51 градуса по Целзий.

Освен това атмосферното налягане на височините, на които пътуват самолетите, е между 1/3 и ¼ от това, което изпитваме на морското равнище. Това от своя страна може да доведе до хипоксия или нисък прием на кислород. Съществуват доста страховити истории за хора, които поемат този риск, но не оцеляват. Така например през 2019 г. замръзналото тяло на човек, който става жертва на подобна смъртоносна комбинация, пада от самолет, подготвящ се да кацне на летище „Хитроу“, в градина в Лондон.

Гратисчията получава убежище и е прегледан на място от граничната полиция на Нидерландия. Те успешно вдигат телесната му температура до по-безопасни стойности и след като се уверяват, че е в съзнание, му задават няколко въпроса. Впоследствие мъжът е прехвърлен в болница. В момента Нидерландските власти се опитват да установят откъде точно идва мъжът и дали не става дума за трафик на мигранти.

Статистиката на Федерална авиационна агенция на САЩ показва, че от 1947 г. насам са регистрирани 126 случая на гратисчии, които се опитват да се качат на самолет. 77 процента от тях умират. Реалните цифри обаче вероятно са доста по-високи.

Източник: IFLScience