Откриха, че някои приложения (с разрешение от мобилната операционна система на Епъл iOS), могат ви да направят тайно снимки. Без изобщо да разберете. И още нещо, това се отнася и за видео записите, а като капак важи и за предната, и за задната камера.

Австрийският програмист Феликс Краузе е открил тази уязвимост в операционната система на айфоните съвсем наскоро. В сърцето на проблема стои начинът, по който софтуерът на Епъл се справя с достъпа до функциите на камерата. Очевидно има разумни причини стандартни апликации като Фейсбук, Снапчат и Уатсап да поискат и да получат достъп до камерата, за да направят снимка или видео вътре в приложението.

Затова е съвсем нормално да се дава подобен достъп на приложенията. Краузе обаче е открил, че почти всяка зловредна апликация може да се възползва от тази функция, за да запише скрито вашите снимки или видео. Истината е, че приложенията на айфоните могат да включат тихомълком камерите по всяко време.

Краузе препоръчва на Епъл или да включи опция за временен достъп на апликациите до камерата или да предвиди включване на предупреждаваща светлина при работата на камерите.

Science Alert