С все по-подробните списъци от мечти, които да изпълним до края на живота си, с нарастващото разнообразие от хобита и постоянния ни досег до технологиите където и да сме, скуката изглежда все по-малко вероятна. Но все още я има. И макар мнозина да я считат за нещо лошо и да гледат на отегчението като на негативна емоция, всъщност тя има и научно доказани ползи. 

Изследване показва че може да пропускаме много, като не ни е скучно особено често, посочва в материал Business Insider. Според авторите, е добра идея да се откъсваме поне за малко от излъчването на технологиите, да спираме да мерим времето в минути и да се звръщаме към добрата стара скука. Поне от време навреме. Защото: 

1. Скуката ни прави по-креативни. Научни наблюдения показват, че докато ни е скучно, мозъкът ни започва да се скита, мисълта му броди из полета, до които не достига докато го занимаваме с нещо конкретно, и тогава свързваме неочаквани комбинации, раждат се важни творчески идеи и решения на по-големи лични проблеми, които проблеми по принцип нямаме време да обмисляме, докато сме съсредоточили ума си в дребния работен детайл. 

2. Дава ни възможност да осъзнаем лични загуби. Скуката е сочена от няколко изследвания за причина хората да осъзнават, че не правят това, което искат да правят в живота си и предупреждение, което ги мотивира да сменят заниманията си или компанията.

3. Прави ни по-целенасочени. Скитането на мислите посред бял ден често води до "автобиографично планиране". В него обмисляме какви да бъдат дневните ни активности или планираме стъпките за постигане на своя цел.

4. Може да ни направи по-продуктивни. Експерименти показват, че скучаенето не ни прави по-малко способни да свършим зададените ни задачи, напротив, то помага, защото откъсва ума за кратко и той се връща към заданията по-бърз и освободен.

5. Скуката може да ни направи по-добър човек. Учени са установили, че когато на хората им е скучно, те започват да изпитват липса на смисъл в живота си, което от своя страна ги кара да се включват в доброволчески социални дейности - за да откриват повече смисъл в живота си.

6. За някои тя е ключът към щастието. Известният философ Бъртранд Ръсел е вярвал, че прекаленото въодушевление е изтощаващо и продължителното "пребиваване" в такова състояние с течение на времето притъпява способността ни да се радваме, намалява удоволствието, което изпитваме от ентусиазма. Скуката, вярвал той, е от голямо значение за щастливия живот.

Източник: Мениджър Нюз