Китайски медицински изследователски екип разработи патентован модел, използващ изкуствен интелект за ускоряване и автоматизиране на кръвни изследвания, предаде Синхуа.

Това позволява на лабораториите да предоставят по-бързо и по-точно резултати на лекарите.

Лабораториите в болниците обикновено правят оценка на милиони кръвни клетки за диагностициране на определено заболяване всеки ден. Това е повтаряща се задача, обикновено изпълнявана ръчно от обучени специалисти, които проверяват кръвни проби под микроскопи една след друга.

Новият модел, базиран на изкуствен интелект е смятан за новаторско развитие, тъй като има потенциал да направи революция при лабораторните анализи на кръвни проби, като  рационализира оценката и открие потенциални аномалии с изключителна ефективност, пише БТА. Кръвната натривка е конвенционален метод, използван за търсене на аномалии при кръвните клетки. Важен е за поставяне на клинична диагноза на заболявания на кръвта и лимфната система. Правените в момента анализи на изображенията под микроскоп на кръвна натривка обаче отнемат много време и разчитат основно на уменията и опита на лекаря. В много китайски клиники на местно ниво липсват добре обучени професионалисти, което води до нисък процент на диагностика.

На базата на 2500 подобни изображения на кръвна натривка на пациенти в болница в Чунцин, направени от 2018 г. до 2022 г., изследователите разработват модел, подпомаган от изкуствен интелект. Той превръща познанията на експертите в тази сфера в алгоритми. 

Изкуственият интелект се е научил да разпознава кои клетки са нормални или анормални с точност от над 90 процента за по-кратко време от човешките очи, казва Пън Сянгуей, ръководител на изследователския екип.

"На лекарите е необходим половин час или повече за изследване на кръвна проба и изготвяне на доклад, докато изкуственият интелект се нуждае само от няколко минути", каза Пън, който има повече от 30 години опит в областта на хематологията.
    
Той обяснява, че за да обучи, валидира и тества модела на изкуствения интелект, неговият екип предоставя данни, включващи 300 000 червени кръвни клетки, събрани през последните пет години. По този начин се разрешава проблема с идентификацията.

Резултатите показват, че може точно да идентифицира 49 вида  кръвни клетки с аномалии, покриващи повечето от често срещаните заболявания, наблюдавани в клиниката.

Пън вярва, че подобен медицински модел ще помогне на неопитни лекари да достигнат ниво на експерт и ще повиши ефективността на тяхната работа.

"Един лекар може да изследва само ограничен брой случаи, докато базата данни с изкуствен интелект може да натрупа неограничена информация, правейки диагнозата по-научна и точна", казва специалистът пред Синхуа.
 
Това е последният пример за китайски изследователи, използващи технологията на изкуствения интелект, за да помогнат на лекарите при клинична диагностика. 

От диагностичен скрининг до хирургически роботи, медицинските продукти, подпомагани от изкуствен интелект, набират скорост в болниците в Китай, отбелязва Синхуа.