Ако сте на път да купите нов абсорбатор за кухнята си, следващите редове са за вас. Ще ви помогнем да изберете между двата основни вида аспиратори: тези, които отвеждат въздуха извън помещението, и тези, които пречистват миризмите чрез филтър. Прочетете и помислете кои ще са по-удобни за вас.

Плюсове и минуси на абсорбатора с филтър

Този абсорбатор засмуква въздуха над печката и го провежда през филтър с активен въглен. Филтърът задържа парата, мазнините и миризмите от готвенето и връща в стаята само чист въздух.

При този тип абсорбатори ще имате задължението да сменяте филтъра един или два пъти в годината, в зависимост от това колко често ги използвате. Ако например готвите по час всеки ден, един филтър на 12 месеца ще е достатъчен.

Като основен минус можем да посочим нуждата от постоянна смяна на филтъра. Освен това, мощността на този тип уреди е с 20 до 40% по-малка в сравнение с другите. Така че препоръчваме да изберете модела с възможно най-голяма мощност, особено ако кухнята е поместена в голямо помещение. Не на последно място, този абсорбатор е и малко по-шумен от класическите модели. Но плюсовете му вероятно ще натежат при избора ви.

Едно от най-големите предимства на абсорбатора с филтри е, че няма нужда от отвор за вентилация. Това позволява да бъде монтиран буквално на всяко място у дома. Подходящ е за случаите, когато искате да изместите кухнята в друго помещение, в което няма наличен вентилационен отвор. Изграждането на такъв понякога е много скъпо, друг път е невъзможно, а включването на аспиратора в комина никога не е добра алтернатива. Така че абсорбаторът с филтър може да е единственото ви решение при сериозни размествания и преобразувания на жилището.

Плюсове и минуси на абсорбатора с въздуховод

Моделите абсорбатори с въздуховод могат по-качествено да се справят с миризмите и парата от готвенето – те просто ги засмукват и ги издухват навън от сградата. За целта обаче трябва да се включат в специален вентилационен отвор. Такъв отвор можете да намерите на определените за кухня или баня места в старите сгради.

Но ако пожелаете да преместите кухнята си на ново място, там може да не е наличен въздуховод. Изграждането му може да е скъпо, а понякога – и невъзможно. Това може доста да ограничи мястото на кухнята. Такъв аспиратор също така не може да бъде монтиран на всяко място в кухнята заради достъпа до въздуховода, което означава, че ще трябва да съобразите и мястото на самата печка с архитектурните особености на сградата.

И все пак този тип уреди имат своите предимства. Те изчистват по-добре въздуха в стаята, което е много полезно в съвременните отворени планове на дневните с кухни, в които цялото семейство прекарва дните си заедно. Докато работят, те също така издават по-малко шум. Филтрите могат да се мият на ръка и да се използват за неопределен срок от време, което пести средства от бюджета в дългосрочен план. Що се отнася до потреблението на енергия, тези абсорбатори обикновено имат нужда от по-малка мощност, за да се справят със задачата си.