Без значение дали ще пътувате в чужбина по работа, или с лична цел, винаги е ценно на летището, преди и след полета, да умеете управлявате добре времето си, да сте адекватни и пътуването със самолет да мине леко и приятно, без сами да го усложнявате, предава Мениджър Нюз.

Как? Бизнес професионалисти със стотици полети споделят умни съвети от опит, събрани в кратък материал от сп. Entrepreneur. Съветите са следните:

1. Избягвайте да пътувате с голям багаж, който да чекирате и да чакате на лентите, винаги когато е възможно. Ако смятате, че пътуването ще е кратко и може да минете само с ръчен багаж на борда, изберете това. Ще си спестите много време за чакане, както и вероятността да ви объркат прехвърлянето на багажа, заради което да го нямате на разположение или да го изгубят. Както и евентуално да го премерят погрешно и да ви таксуват не както трябва. Помнете, реално най-често имаме нужда само от няколко екипа дрехи, освен ако не пътуваме на много далечна дистанция и времето там ще бъде променливо. Освен това, в някои добри хотели има и услуги за изпиране и почистване на облекло при нужда. 

2. Платете повече, но си купете директен полет. Особено ако става дума за пътуване по работа. С всеки трансфер от точка А до точка Б на чуждестранно летище все пак се създава вероятност да изпуснем връзката, което е лошо при важни бизнес срещи. Има и вероятност от закъснения на втория и последващи полети. 

3. Чекирайте се онлайн. Много често се явяват неочаквани закъснения при полетите - от алармата, която не е иззвъняла, през трафика в града, до дългите опашки за проверки за сигурност на багажа и т.н.

4. Винаги носете в ръчния си багаж следните неща: зарядно за телефона ви и... топка за тенис. "Носете си топка за тенис като пътувате", съветва опитният в летенето Браян Повинели. "Много е удобна да я търкаляме с крака (докато седите на седлката в самолета) и дори да я слагате под бедрата си, за да ви предпазва от схващания/ възпаления". Топката е малка, безопасна, евтина и лесна за замяна (ако се наложи да се изхвърли).