В днешно време всеки иска да има добра интернет връзка, където и да е.

Въпреки че покритието на мобилните мрежи се подобрява ежедневно, скоростта все още е проблем, особено за хората, които живеят в извънградски райони, където сигналът не е толкова добър.

Може би повечето от вас знаят, че Wi-Fi вълните на практика представляват радиовълни. Просто са прекалено къси. Обикновено около 12 см. За сравнение – AM радио вълните достигат стотици метри дължина. Колкото повече се отдалечават от рутера, толкова повече отслабват. Пък и често се абсорбират или блокират от предметите наоколо. Затова начинът, по който позиционирате рутера, до голяма степен ще определи и силата на вашия интернет у дома.

Какво можете да направите?

1. Поставете вашия рутер на централно и открито място, тъй като той разпръсква сигнала на равни талази във всички посоки. 

2. Не го оставяйте на земята. Сигналът не може да проникне през някои от елементите на пода, като например земя, бетон или цимент. Повечето рутери са изработени така, че разпръскват сигнала леко надолу. С други думи - вълните отиват към мазето ви, без да има реална причина за това.

3. Дръжте го далеч от друга техника. Голяма част от електрониката ви може да смущава сигнала на рутера. Например телевизори, компютри и какво ли още не.

4. Насочете антените (ако са две) в различни посоки. В идеалния случай едната може да е вертикално разположена, а другата - хоризонтално. Устройствата функционират най-добре, когато техните вътрешни антени са паралелни спрямо тези на рутера. Затова повечето антени в лаптопите са хоризонтално разположени. Но ако използвате смартфон или таблет, всичко зависи от начина, по който го държите. Именно поради тази причина ще се подсигурите изцяло, ако едната антена на рутера е във вертикално положение, а другата – в хоризонтално.  

5. Измерете силата на сигнала и вижте кое точно му пречи. Налични са множество мобилни приложения, които ще ви помогнат. Например Wi-Fi SweetSpots, налично както за iOS, така и за Android. 

Успех!