29 януари 1901 г. В Бруклин се ражда едно момче, което ще предизвика революция в домашното забавление. Алън Б. Дюмонт ще бъде наречен от мнозина Бащата на телевизията.

Като малък се разболява от детски паралич и е прикован на легло цяла година. От скука, Дюмонт започва да разглобява и сглобява многократно своя детекторен радиоприемник. На 13-годишна възраст той построява двупосочна радиостанция буквално от нищото. През летните ваканции пък работи като безжичен оператор на трансатлантическите кораби.

Дюмонт постъпва на работа в радио компания. Именно тук той прави първите и неуспешни опити да запише звук и картина с помощта на въртящи се дискове (т.нар. механична телевизия). Когато през 1931 г. осъзнава, че бъдещето се крие в електронно-лъчевите тръби и електронните системи, напуска.

В своя гараж Дюмонт открива как да увеличи живота на електронно-лъчевата тръба от един ден на 1000 часа. През 1939 г. представя своя първи CRT телевизионен приемник на панаира в Ню Йорк. Този негов инженерен пробив превръща телевизията от интересен експеримент в практична реалност. Нещо повече – Дюмонт пуска на пазара своя собствена серия телевизори с електронно-лъчева тръба.

Подобно на Стив Джобс и Томас Едисън, Дюмонт също бил отличен бизнесмен. Той се превръща в един от първите милионери в ТВ индустрията.

След Втората световна война осъзнава, че развлекателното съдържание ще засили интереса към телевизорите, той стартира DuMont Televisioin Network. Този канал излъчва едни от първите научнофантастични поредици като Captain Video and His Video Rangers и Tom Corbett, Space Cadet.

Дюмонт обаче така и не успява да се пребори с конкуренцията в лицето на ABC, CBS и NBC и през 1955 г. е принуден да сложи край на своя канал.

Въпреки краткотрайния успех на DuMont Television Network, Дюмонт ще бъде запомнен в историята като бащата на телевизията, наред с Фило Т. Фарнсуорт, Джон Лодж Беърд, Владимир Зворикин и Дейвид Сарноф.