Ако гледате куче или котка у дома, то поне веднъж сте виждали как вашите питомници се заглеждат по телевизора. Някои собственици дори могат да се закълнат, че животните следят с интерес случващото се на екрана. Какво обаче виждат в действителност кучетата и котките, докато "гледат" телевизия? Отговор на този въпрос дават международни експерти, цитирани от Mental Floss.

Специалистите обясняват, че котките почти винаги възприемат заобикалящата ги действителност в черно и бяло. Зрението им иначе възприема случващото се на телевизионния екран по същия начин като човешкото. Писаните обаче слабо се интересуват от това, което се случва. Следователно те реагират на резки движения или на други животни и потенциална плячка, като често атакуват екрана, за да я хванат.

Ситуацията с кучетата е по-сложна. 

Факт е, че собствениците им често забелязват как животинките се заглеждат в телевизори, компютърни екрани и таблети. Но какво точно се случва в главата на животинчето? В действителност, проследявайки зрението им и прилагайки същите методи, които се използват и при хората, едно изследване е установило, че домашните кучета предпочитат определени картини и видео.

Това изследване показва, че кучетата имат предпочитания към образите на други свои родственици – но проучванията също така са установили, че звукът е това, което на първоначално привлича кучетата към телевизора и други устройства.

Сред предпочитаните звуци са кучешки лай и скимтене, хора, които дават понятни за кучетата команди и похвали, и звуци от цвърчащи играчки. 

Начинът, по който кучетата гледат телевизия, разбира се, е различен от този, по който ние хората го правим. Вместо да седят неподвижни, те обикновено се приближават към екрана, за да видят по-отблизо и се разхождат многократно между телевизора и стопанина им. Като цяло са неспокойни, интерактивни зрители. 

Това, което кучетата могат да видят на екрана, също е различно. Кучетата имат двуцветно зрение –  имат два типа рецептори за цвят и виждат света в оттенъците на синьо и жълто. Употребата на цветове в медиите е много важна за кучетата и обяснява защо кучешкият телевизионен канал DogTV използва предимно тези цветове в предаванията си. Очите на кучетата също са много чувствителни към движенията. Ветеринарите смятат, че подобрената честота на трептене, която идва в следствие на преминаването от стандартна към HD телевизия, е позволила на кучетата да възприемат по-добре картината на екрана.

Дали обаче им харесва?

Множество екрани били използвани в изследванията, за да се разбере дали кучетата могат да избират какво да гледат. По-ранни изследвания показват, че когато им се предоставят три екрана, кучетата не могат да решат, вместо това предпочитат да гледат един екран, независимо какво дават по него. Това обаче предстои да се изпробва с два екрана, а вероятно и с повече от три. 

Макар че науката е показала, че кучетата могат да ангажират вниманието си с телевизия и че предпочитат определени програми, тя тепърва предстои да се гмурне в сложния въпрос – дали това им доставя удоволствие. Ние като хора често гледаме смущаващи кадри или клипове, които ни карат да чувстваме цяла гама от емоции – от тревога до гняв и ужас. Не винаги гледаме нещо, защото ни харесва. Просто не знаем дали подобни фактори не мотивират кучетата да гледат.

Какво ангажира вниманието освен това е различно от куче до куче – в зависимост от характера, опита и предпочитанията. Смята се, че върху това влияят нещата, които гледа стопанинът. Кучетата следят човешкия поглед и други комуникационни сигнали, например жестовете и движението на главата.

Кучетата, за разлика от хората често взаимодействат за кратко, дори по-малко от три секунди с екрана, като предпочитат просто да хвърлят поглед, вместо да се взират. Учените са установили, че дори с видео материали, направени специално за кучета, те прекарват повечето от времето без да гледат нищо определено. Идеалната телевизия за кучета вероятно трябва да се състои от множество накъсани сцени.

Но макар да е доказано, че кучетата предпочитат да гледат други кучета за кратки промеждутъци със специално оцветени кадри, остават все още много загадки. Според учените технологиите имат потенциал да забавляват домашните кучета, което може да се отрази върху благосъстоянието на любимците, които остават сами вкъщи или в развъдниците. Просто не очаквайте „Шоуто на Шаро“ в близко време.