Дори и да си мислите, че сте активирали всички важни настройки в раздела за лични данни във Facebook, много е трудно да контролирате къде в крайна сметка може да се озове даден ваш пост (благодарение на вашите приятели например). И само посредством няколко „харесвания“ и „споделяния“ публикацията ви изведнъж ще бъде видяна от стотици хора, които дори не познавате. А това от своя страна означава, че въпросните постове стават по-откриваеми, когато някой реши да ползва търсачката на Facebook.

Ето защо не трябва никога да споделяте тези 17 неща.

1. Данни, свързани с вашите лична и финансова сигурност

Никога не публикувайте домашния си адрес, телефона, годината на раждане, моминското име на майка ви или която и да е друга информация, която един злонамерен човек би могъл да използва, за да открадне самоличността ви.

2. Подсказки за паролите ви

Не публикувайте информация, която би могла да подскаже на хората за типа пароли, които ползвате, нито за тайните въпроси, които някои сайтове са ви подканили да въведете.

Виж още: 10 готини трика за Facebook Messenger

Избягвайте публикации за домашните ви любимци от миналото, за града, в който сте израснали, за името на първото ви гадже – всичко, което би могло да бъде използвано, за да се налучка вашата парола.

3. Информация за местоположението ви

Ако не внимавате, можете без да искате да разкриете всяко едно място, от което публикувате своите снимки или текстови съобщения. Това е особено лошо ако имате познати, които следят поведението ви в мрежата. Постове от летището напът за бленуваната ви ваканция пък ще сигнализира на потенциалните крадци, че най-вероятно няма да сте си у дома дълго време.

4. Плановете ви за пътешествие

Не е добра идея да заявявате открито, че планирате да напуснете града и да оставите дома си празен. Все повече престъпници следят социалните мрежи именно за подобни публикации.