17 неща, които никога не трябва да споделяте във Facebook

09 октомври 2019 г., 13:57
1921

В противен случай рискувате много! Снимка: Kaspars Grinvalds / Shutterstock

Дори и да си мислите, че сте активирали всички важни настройки в раздела за лични данни във Facebook, много е трудно да контролирате къде в крайна сметка може да се озове даден ваш пост (благодарение на вашите приятели например). И само посредством няколко „харесвания“ и „споделяния“ публикацията ви изведнъж ще бъде видяна от стотици хора, които дори не познавате. А това от своя страна означава, че въпросните постове стават по-откриваеми, когато някой реши да ползва търсачката на Facebook.

Ето защо не трябва никога да споделяте тези 17 неща.

1. Данни, свързани с вашите лична и финансова сигурност

Никога не публикувайте домашния си адрес, телефона, годината на раждане, моминското име на майка ви или която и да е друга информация, която един злонамерен човек би могъл да използва, за да открадне самоличността ви.

2. Подсказки за паролите ви

Не публикувайте информация, която би могла да подскаже на хората за типа пароли, които ползвате, нито за тайните въпроси, които някои сайтове са ви подканили да въведете. Избягвайте публикации за домашните ви любимци от миналото, за града, в който сте израснали, за името на първото ви гадже – всичко, което би могло да бъде използвано, за да се налучка вашата парола.

3. Информация за местоположението ви

Ако не внимавате, можете без да искате да разкриете всяко едно място, от което публикувате своите снимки или текстови съобщения. Това е особено лошо ако имате познати, които следят поведението ви в мрежата. Постове от летището напът за бленуваната ви ваканция пък ще сигнализира на потенциалните крадци, че най-вероятно няма да сте си у дома дълго време.

4. Плановете ви за пътешествие

Не е добра идея да заявявате открито, че планирате да напуснете града и да оставите дома си празен. Все повече престъпници следят социалните мрежи именно за подобни публикации.

5. Хвалебствени постове

Когато се хвалите за дадено постижение или придобивка, едва ли ще направите хубаво впечатление на хората (особено на по-завистливите). Ако имате добри новини, споделете ги по естествен начин – не търсете излишни комплименти и не карайте другите да ви завиждат за начина ви на живот.

6. Публикации, търсещи внимание

Неясно формулирани и двусмислени постове, които си „просят“ някой да ви зададе въпроси от типа „Какво се е случило?“, „Да не би нещо да не е наред? или „Какви са добрите новини?“ са почти толкова лоши, колкото тези, търсещи комплименти. Никой не обича статуси от типа на „най-якият ден!“ или „най-лошият момент в живота ми“. Съобразявайте се със своите приятели в социалната мрежа.

7. Постове, в които има твърде много лична информация

Без значение дали току-що сте се разделили с гаджето си или сте получили лоши новини от лекаря си – не споделяйте излишни лични неща във Facebook. Окей е да публикувате нещо за някое събитие от живота ви, но не се чувствайте длъжни да изпадате до най-големите подробности. Преди да напишете даден пост, имайте предвид, че той ще бъде прочетен от колегите ви (а по всяка вероятност и от шефа ви).

8. Снимки, които излагат вас или други хора

Никога не е добра идея да публикувате снимки, които създават лошо впечатление за вас или вашите приятели. Не го правете.

9. Снимки на вашите деца или на тези на вашите приятели

Много деца израстват с поне една дузина Facebook албуми, в които са документирани всичките им постижения. Техните родители обаче не се замислят колко лични или публични са тези фотографии в действителност. Подобно на всичко останало, което поствате, приемете, че и снимките са публични. Поискайте разрешение от родителите на детето, преди да качите негови снимки в профила си. А когато го направите, избягвайте информация от типа на местоположение или къде ходи това дете на училище. Още по-малко не пишете и трите им имена.

10. Снимки, които искате да си останат лични

Повечето хора имат благоразумието да не публикуват голи снимки във Facebook. Струва си да се отбележи обаче, че не трябва да пращате подобни неща и през Messenger. Ако става дума за снимка, която не искате да се появи в мрежата, не трябва да я предоставяте на никого или да я ъплоудвате където и да било.

11. Постоянни оплаквания от работата

Дори и да сте прекарали най-тежкия ден в офиса, никога не е добра идея да се оплаквате от работата си в онлайн пространството. От една страна, вашите приятели, които са безработни, ще ви сметнат за неблагодарни. От друга, може да си навлечете неприятности с работодателя си.

12. Информация за това какво правите в работата

Не е добра идея да споделяте специфична информация за проектите, върху които работите, или за някакъв краен срок, който сте пропуснали. Вашият шеф едва ли ще остане очарован. Подобни постове дори биха могли да дадат полезна информация за вашите конкурентни.

13. Новини, свързани с други хора

Без значение дали става дума за годежа на най-добрия ви приятел, за бременността на братовчедка ви или за това, че по-малкият ви брат е приет в мечтания си колеж – не бъдете вие онези, които първи ще обявят тази новина. В най-добрия случай ще създадете неловка ситуация. В най-лошия – ще се изпокарате с роднините и приятелите си.

14. Коментари с политически заряд

Ако се тревожите, че бихте могли да обидите потенциален работодател, недейте да публикувате постове на политическа тематика (или религиозно мотивирани изказвания) във Facebook. Няма нищо лошо в това да споделяте линкове към новинарски статии или видеа, за да разпалите диалог сред вашите колеги. Но все пак си помислете дали това, което публикувате, няма да се възприеме за неуместно или да се извади извън контекст.

15. Обидни шеги и постове

Първоначално може и да ви се стори забавно, но с подобни постове рискувате да обидите своите приятели, познати и колеги.

16. Клюки и лични нападки

Макар и социалната мрежа да изглежда като безопасно място, на което можете да се оплачете от някой отмъстителен колега, който ви е предал, никога не е добра идея да изпускате парата във Facebook. Онлайн нападки срещу даден човек (дори и да не споменете името му) може да съсипе връзката. А и когато вашите приятели видят, че клюкарствате по такъв начин, едва ли ще ви вярват занапред.

17. Медицинска информация

Освен ако не сте лекар или квалифициран професионалист, никога не пишете публикации, свързани с опасностите от конвенционалната медицина, за да карате хората да прибягват до алтернативни методи със съмнителни ефекти.

Източник: cheatsheet.com​

Коментари