Страхотно е, когато изпробвате някои от онези хитринки, известни като „лайфхакове“, защото осигуряват неочаквана възможност да улесните всекидневието си. Кой да знае, че купата е чудесен усилвател за телефон или че има по-бърз начин за сгъване на ризи от този, който мама ни е учила.

Но някои „хакове“ повече пречат, отколкото помагат и не спестяват нито време, нито усилие.

1. Не слагайте филийки с кашкавал в тостера

Лайфхак: Направете си сандвич в тостера, като го обърнете настрани и поставите всяка филийка с тънко парченце от онзи готов кашкавал (или сирене) отгоре.

Защо е фалшив: Освен опасността от пожар, която създавате, методът просто е неефективен. Освен, че намазненият хляб ще смаже вътрешността на тостера и няма да получите желаната текстура, филийките могат да изскочат и да чистите разтопен кашкавал от всичко.

2. Тенджерата ще изкипи въпреки дървената лъжица

Лайфхак: Сложете дървена лъжица върху тенджерата, за да не изкипи водата.

Защо е фалшив: Ако къкри леко, може и да свърши работа. Но заври ли, както трябва, пяната просто ще погълне лъжицата.

3. Не вадете коркова тапа с пирон

Лайфхак: За да издърпате тапата без тирбушон, забийте пирон и го издърпайте заедно с тапата.

Защо е фалшив: Работи само ако забиете 4 – 5 съвсем мънички пирончета. Намират ли ви се 5 – 6 мънички пирончета из кухнята? Вероятно не. Ако трябва да ходите до железарията, по-добре отскочете за тирбушон.

4. Батериите не стават по-издръжливи в хладилника

Лайфхак: Дръжте батериите на студено – в хладилника или във фризера, за да удължите живота им.

Защо е фалшив: Студените температури всъщност скъсяват живота на батериите. Кондензацията може да причини корозия или повреда на уплътнението, обясняват специалисти.

5. Палачинките не се изливат добре в бутилка от кетчуп

Лайфхак: Празната бутилка от кетчуп е идеален начин да изсипвате тестото за палачинки в тигана, освен това лесно можете да запазите остатъка за следващата сутрин.

Защо е фалшив: Първо, успех с наливането на тестото в бутилката. Второ – върши работа, ако искате да правите палачинки с размер на стотинка. Иначе отворът е толкова тесен, че докато изсипете необходимата доза, всичко ще загори.

6. Не режете чери доматите между два капака

Лайфхак: вместо да режете малките чери доматчета едно по едно, притиснете ги леко между две чинии или два пластмасови капака и ги срежете наведнъж.

Защо е фалшив: Работи, ако имате невероятно остър нож и сте репетирали хиляди пъти. Както демонстрира Джон Грийн от Mental Floss, този трик изглежда страхотно, но е трудно да се повтори в реални условия. Сокът ще се разтече и парчетата ще са безформени.

7. Когато разклатите торбата с пуканките, неизпуканите няма да излязат бързо

Лайфхак: Отворете съвсем мъничък отвор в торбичката с пуканки, обърнете я надолу и я разклатете. Неизпуканите ще изпаднат, готовите ще останат.

Защо е фалшив: Защото отнема прекалено много време. И защо е нужно да губите това време, когато можете просто да ги оставите на дъното.

8. Ролките за тоалетна хартия не стават за високоговорител

Лайфхак: Свържете три картонени ролки от тоалетна хартия и поставете телефона по средата, за да направите импровизиран усилвател.

Защо е фалшив: Звукът се притъпява, а не се усилва от картонените тръби. Много по-лесно и ефективно е да сложите телефона в купа. От нея звуковите вълни се отразяват нагоре и навън, а не се задушават в хартиената платформа.

9. Топчетата за тенис не отварят коли

Лайфхак: Ако сте забравили ключовете си в колата, стиснете топче за тенис до ключалката на вратата, за да пратите силна въздушна струя, която ще отвори ключалката.

Защо е фалшив: Този трик стана вирусен хит през 2007 г., но оттогава е оборван безброй пъти от множество интернет потребители и от самите Mythbusters. Тази техника не почива на никакво научно обяснение.

10. Уринирането върху ужилено от медуза не намалява болката

Лайфхак: От сериала „Приятели“ научихме, че ако човек се изпишка върху ужиленото от медуза място, това облекчава болката от отровата.

Защо е фалшив: Урината само ще раздразни раната, без да облекчи болката. По-добре е да изпиете нещо болкоуспокоително.

Източник: IFL Science