Зоолози от университета "Пардю", САЩ, са открили защо домашните котки и някои от дивите им роднини имат характерни плешиви петна пред ушите, пише порталът Лайв сайънс.

Котките са известни със старателното си почистване, което изглежда изисква постоянното им внимание. Около ушите обаче козината им е по-рядка.

Според изследователите това не само е нормално, но вероятно дори е от съществено значение за еволюцията им, пише БТА. Учените са установили, че късата козина около ушите позволява на котките да улавят по-добре ултразвуковите сигнали от плячката си.

Освен за домашните котки, участъци с по-редки косми по главата са характерни за африканските диви котки, оцелотите и рисовете. Същевременно големите котки като лъвовете, тигрите и ягуарите нямат такава отличителна черта.

Авторите на настоящото изследване отбелязват, че доскоро учените не са имали представа за причината за наличието на плешиви петна около ушите на котките. Козината на тези животни играе редица важни роли, както физиологични, така и социални. Поради тази причина по-голямата част от тялото на котките е покрито от два пласта козина - по-фин, който им осигурява топлина и по-груб слой със защитна функция. Изключение правят възглавничките на лапите им, където липсват косми. По-оскъдно е и окосмяването им в перианалната област. Това намалява количеството на събираната мръсотия и влага, което помага на животните да поддържат чистотата си.

Според новата теория изтъняването на козината пред ушите при по-дребните видове котки им помага да улавят ултразвуковите сигнали от гризачите, които ловуват. Отворените уши помагат на хищниците да чуват по-добре ултразвука и да определят източника му.

Тъй като ягуарите, лъвовете и тигрите обикновено преследват антилопи, диви свине и други едри животни, засичането на ултразвукови честоти не е толкова важно за оцеляването им, което обяснява липсата на вариации в дължината на космите по главите им.