Природата е доста добра в измислянето на хитроумни цветови модели, които помагат на животните да се скрият от хищниците или да ги отблъснат, като ги прикриват на фона на дъждовни дървета или високи треви. Понякога обаче генетичните мутации могат да объркат всичко и да създадат доста необичайни варианти на типичните животински цветове. Сега на 31 юли в зоологическата градина „Брайтс“ в Лимстоун, Тенеси на бял свят се появи бебе жираф от женски пол и то е меко казано необичайно – то просто няма петна.

Експертите от зоопарка смятат, че в момента тя е единственият едноцветен мрежест жираф в света. Съобщава се, че последният жираф без петна е роден през 1972 г. в Токио и е наречен Тошико.

Персоналът съобщава, бебето тя се справя добре под грижите на майка си и вече е високо 1,82 м. Що се отнася до името ѝ, зоопаркът „Брайтс“ стартира гласуване на страницата си във Facebook за избор на име.

"Международното отразяване на нашето бебе-жирафче без шарка привлече вниманието към опазването на жирафите. Дивите популации тихомълком изчезват, като само за последните три десетилетия са изчезнали 40 % от популацията на дивите жирафи", казва Тони Брайт, основател на „Брайтс“, в изявление, изпратено до IFLScience.

В дивата природа жирафите живеят в малки популации в Кения, като се смята, че ограничен брой от тях могат да бъдат открити и в Сомалия и Южна Етиопия. Поради фрагментираното си разпространение те са класифицирани като застрашени от изчезване от Международен съюз за защита на природата (IUCN). Според Фондацията за опазване на жирафите петнистата им козина изпълнява ролята на камуфлаж, като помага на телата им да се слеят с фона на растителността в саваната. Освен това спомага и за охлаждането им. Смята се, че тъмните петна помагат за регулирането на топлината им, тъй като под тях има големи потни жлези, а кръвоносните съдове са разположени около тях по специфичен начин. Всяка шарка е уникална и се смята, че тя се наследява от майките.

"Зоопаркът „Брайтс“ се включва активно в борбата за спасяването на жирафите, като не само дарява средства на организации като "Спасете жирафите сега", които работят в Африка за опазването на тези нежни гиганти, но и допринася за генетичното разнообразие и оцеляването на вида чрез собствената си много успешна размножителна програма в Тенеси“, допълва Брайт.

Източник: IFLScience