Всеки знае, че зеленчуците са полезни и трябва да ги яде всеки ден, за да се снабди с витамини, минерали, фитохимикали и баластни вещества. Най-вече зелените зеленчуци гъмжат от хранителни вещества и се смятат за особено здравословни. Обяснението е, че съдържат много хлорофил, а фитохимикалите влияят значително върху процесите на обмяната. Кои все пак са най-полезните зелени зеленчуци? Прочетете тук:

1. Броколи. Малките розички с право се смятат да едни от най-полезните зеленчуци. Освен че са нискокалорични, те са и сред най-витаминозните. Броколито е богато на витамин С и витамин К, калций, желязо и мед. Не на последно място заслужава да се споменат глюкозинолатите, които действат като естествен антибиотик.

2. Къдраво зеле. То е богато на фитохимикали, които с противоокислителното си действие ни защитават от свободните радикали и подкрепят имунната система. От къдравото зеле си набавяме и витамини А, С, Е, К и всички от група В. Това витаминно многообразие се отразява благотворно върху стойностите на холестерола, като се грижи за повишаване на „добрия“. Друго предимство на този зелен зеленчук е, че съдържащите се в него баластни вещества ни засищат задълго и стимулират храносмилането.

3. Спанак. Този нискокалоричен листен зеленчук дълго време се смяташе за безценен източник на желязо. Междувременно науката го отрече. 100 грама спанак съдържат „само“ 4,1 мг желязо. Въпреки това спанакът печели точки с високото си съдържание на витамини В, С и бета-каротин, който е прекурсор на витамин А. Да не забравяме и порцията калий и магнезий, която ни доставя зеленчукът.

4. Брюкселско зеле. Списъкът на най-полезните зелени зеленчуци не би бил пълен без брюкселското зеле, което минава за суперхрана. То ни снабдява не само с незаменимия витамин С, но и с важните минерали магнезий, калий и калций. Съдържащият се в него фитохимикал сулфорафан действа като антиоксидант и предотвратява разрушаването на клетките и възпаленията. Брюкселското зеле съдържа много растителни белтъци, както и баластни вещества, които ни засищат и подпомагат храносмилането.

5. Тиквички. Заради високото водно съдържание на 100 г се падат едва 19 калории. Ето защо тиквичките минават за най-нискокалоричния зеленчук. Те ни снабдяват с много здравословни хранителни вещества. Този член на семейство Тиквови съдържа минерали като калций, микроелемента желязо и витамини С, А и В.