Темата за килограмите е болезнена за много хора. Понякога става така, че въпреки часовете, които посвещаваме на спортуване, въпреки цялото внимание, с което броим хапките си, кантарът безмилостно не мърда нито грам надолу. Признаваме, че това е доста обезкуражително.

Ето някои възможни причини да не сваляме килограми:

1. Не се наспиваме. Липсата на сън се отразява върху цялостното състояние на организма ни. Води до намаляване на продуктивността; забавяне на метаболитните процеси; предизвиква стрес, нервност, напрежение.

2. Недостатъчно фибри с храната. Те подпомагат чревната флора и предотвратяват преяждане. Срещат се най-вече в овесените ядки, в много плодове и зеленчуци. Има ги в броколи, грах, спанак, леща, боб, къпини, малини, круши, авокадо, пълнозърнесто, ечемично или овесено брашно, бадеми, орех и много други. Не бива да се прекалява с тях обаче, защото могат да доведат до обратния ефект.

3. Не пием достатъчно вода. Тя е жизненоважна, а ползите й са свързани не само с добрата хидратация на организма, но и с потискане на апетита.

4. Прекалено много мазнини в храната. Тези храни са не само пречка към отслабването, но са и опасни за здравето. Играят съществена роля при затлъстяване, хипертония, сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза; както и при фамилна предразположеност към инфаркт, исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност.

5. Недостиг на протеини. Най-често протеините се асоциират с животински продукти, но в природата съществуват и други много добри източници на протеин, а именно растенията или растителните протеини. Недостигът на протеини възпрепятства отслабването, но също е и причина за други проблеми като косопад, чувствителна кожа, чупливи нокти, болки в ставите и други.

Очаквайте продължение.